Cum am evitat recesiunea

Joi, 14 Februarie 2013, ora 15:07
2615 citiri
Cum am evitat recesiunea

Economia Romaniei a crescut cu 0,2% pe serie ajustata sezonier in trimestrul al patrulea din 2012 raportat la trimestrul anterior, cand a inregistrat o contractie 0,4%, evitand astfel intrarea in recesiune.

Majoritatea economistilor estimau o contractie economica de pana la 0,3%.

De asemenea, fata de acelasi trimestru din 2011, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 0,3%, pe serie bruta, si de 0,1%, pe serie ajustata sezonier, potrivit datelor estimative publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pe intreg anul 2012, cresterea economica a Romaniei a fost de 0,2%. Cresterea economica a fost de 2,2% in 2011.

Prognozele oficiale privind cresterea de anul trecut au fost reduse in repetate randuri, de la o estimare initiala de 2,5% la 0,2%, nivel agreat de Fondul Monetar International.

Pentru 2013, Guvernul a estimat, in bugetul de stat, o crestere economica de 1,6%, pe fondul imbunatatirii rezultatelor din agricultura si al cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Romania este una din putinele tari care au inregistrat o crestere economica in ultimul trimestru din 2012. Cele mai puternice doua economii din zona euro, Germania si Franta, au inregistrat scaderi de 0,6%, respectiv 0,3%. De asemenea, Cehia si Finlanda se afla in recesiune.

"Cresterea de 0,2% pentru 2012 este in linie cu discutiile recente pe care le-au avut autoritatile centrale cu Fondul Monetar International, aceasta fiind prognoza pe care si-au bazat discutiile, si, astfel, credem ca datele in sine nu vor avea un impact asupra dinamicii politicii fiscale si monetare", au spus analistii ING pentru Ziare.com.

Datele trimestriale au suprins pozitiv analistii din piata, care estimau o contractie de 0,1% fata de trimestrul anterior si un avans de 0,2% fata de trimestrul corespunzator din 2011.

Pe de alta parte, consesul pietei era aproximativ 0,4% pentru intreg anul 2012.

Economia Romaniei, dependenta de cea a zonei euro in 2013

Pentru acest an, analistii ING vad cresterea economica a Romaniei strans legata de evolutiile din zona euro, anticipand ca cererea interna va fi foarte slaba in conditiile unei inflatii ridicate, cu o rata de crestere peste cea a salariilor.

Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, produsul intern brut al zonei euro a scazut cu 0,6% fata de trimestrul trei si cu 0,9% fata de ultimul trimestru din 2011. De asemenea, economia din Uniunea Europeana a scazut cu 0,5% in ultimul trimestru din 2012, comparativ cu trimestrul anterior, si cu 0,6% fata de perioada similara din 2011.

Florentina Cozmanca, economist-sef RBS, estimeaza ca, in principal, agricultura si constructiile au contribuit negativ la evolutia produsului intern brut in 2012.

"Consideram ca agricultura a continuta sa aiba o contributie negativa in trimestrul patru, desi nu la fel de semnificativa ca in trimestrul precedent (-29,8% comparativ cu perioada similara din 2011). De asemenea, datele lunare publicate de Institutul National de Statistica arata ca lucrarile in constructii au inregistrat o contractie importanta in ultimele trei luni, in special ca urmare a prabusirii a lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale.

Pe de alta parte, estimam ca impozitele nete au continuat sa aiba o evolutie pozitiva asupra dinamicii produsul intern brut real. De asemenea, anticipam ca anumite componente ale serviciilor au continuat sa creasca in trimestrul patru", mentioneaza economistul intr-un comunicat.

INS va publica datele pe componente pe 6 martie.

Pentru 2013, economistii RBS mentin scenariu de baza privind o crestere de 2% a activitatii economice. Principalele riscuri cu privire la o astfel de prognoza constau in factorii externi, respectiv o crestere economica mai slaba in zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, dar si in factori interni, precum absorbtia fondurilor europene, un alt an agricol slab si deterioarea activitatii de creditare, in special pe segmentul companiilor.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#crestere economica Romania, #economie 2012 , #crestere economica