Cum ne dam seama daca economia isi revine?

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 08:33
2161 citiri
Cum ne dam seama daca economia isi revine?
Foto: Arhiva

Redresarea economica reprezinta principala preocupare a guvernelor din intreaga lume, iar, in Romania, incapacitatea de a atinge acest tel a fost unul din motivele ce a condus la remanierea unor ministri.

In trimestrul al doilea, produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 0,3 la suta, in comparatie cu trimestrul anterior, potrivit Institutului National de Statistica. Dar inseamna acest lucru ca avem crestere sau ca urmeaza redresarea economica?

Potrivit Investopedia, exista sase semne importante care ne arata exact cand incepe redresarea economica:

Angajarile

Nu se prea poate vorbi despre o redresare economica daca oamenii nu au locuri de munca. In aceste situatii exista destula activitate economica pentru a stimula afacerile, insa prea putina pentru a stimula angajarile.

In cele mai multe cazuri, o economie in crestere este automat asociata cu majorarea numarului de angajari.

Astfel, rata somajului este, intotdeauna, un excelent indicator al recuperarii economice. In luna iulie a acestui an, rata somajului din Romania era inca in crestere cu 1,13 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 7,43 la suta.

In statistici nu intra, insa, persoanele care nu primesc indemnizatii de somaj.

Consumul

Cresterea consumului demonstreaza mai multe lucruri: cresterea veniturilor, increderea in economie sau gasirea unui loc de munca.

In iulie, in comparatie cu luna precedenta, Romania a inregistrat cea mai mare scadere a comertului din intreaga Uniunii Europeana, de 10,5 la suta.

Indicele increderii consumatorilor

Indicele increderii consumatorilor se calculeaza pe baza unor sondaje, in cadrul carora participantii sunt intrebati ce parere au despre economia pe termen scurt si termen lung, despre perspectivele pentru sine si familie.

Cu cat sunt mai optimisti, oamenii consuma mai mult, acesta fiind motivul pentru care acesti indicatori sunt importanti.

Indicatori din afaceri

Increderea consumatorilor este extraordinara, daca este insotita de cea a companiilor. Indicatorii din afaceri masoara nivelul noilor comenzi, nivelul productiei si a livrarilor din partea furnizorilor, dar si numarul de noi angajati.

Creditarea

Unul din lucrurile de care se plang atat oamenii de afaceri, cat si persoanele fizice este lipsa creditari, a banilor lichizi pentru investitii sau achizitii.

Desi companiile mari nu sunt dependente de creditare, intreprinderile mici si mijlocii da. Iar acestea din urma sunt foarte importante, reprezentand majoritatea firmelor din orice tara.

Aproape jumatate din populatia activa a Romaniei are un imprumut, insa numarul creditelor neperformante a ajuns la 10,2 la suta, ceea ce inseamna ca foarte multe persoane sau firme nu reusesc sa-si plateasca ratele.

Transporturile

Desi este mai dificil de interpretat fata de ceilalti indicatori, ideea este destul de simpla: activitatea economica este corelata cu transferul bunurilor dintr-un loc in altul. Cand transporturile de bunuri sunt in scadere, inseamna ca nu exista consum si nici productie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#semne redresare economica, #crestere economica, #rata somaj Romania, #crestere PIB Romania , #crestere economica