Ziare.com

Cum poate importa Romania crestere economica din China?

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 18:13

   

Cum poate importa Romania crestere economica din China?
In momentul actual al crizei economice, pe care inclusiv noi ca cetateni o strabatem cu dificultate si sacrificii, spre a iesi din recesiune, tara noastra are nevoie de crestere economica semnificativa.

In incercarea de a impulsiona procesul prin care economia sa functioneze pe plus pana la sfarsitul anului, partidele politice din coalitie tocmai au remaniat guvernul.

Rezerva principala de actiune o constituie accelerarea absorbtiei fondurilor europene cu eficientizarea activitatii unitatilor de management pentru fondurile structurale, imbunatatirea creditarii bancilor pentru cofinantarea proiectelor din domeniu.

Dar va rezulta totusi o crestere economica semnificanta? Vor mai fi necesare noi imprumuturi de pe piata bancara si de la FMI pentru dezvoltare? Fara sporirea exportului insa, tara noastra nu poate avea crestere economica de durata spre a obtine apoi revitalizarea nivelului de trai.

De ce China?

China a reusit, in pofida crizei economice globale, sa evite recesiunea si sa inregistreze rate anuale de crestere economica de peste 10%, iar din trimestrul doi al acestui an sa ocupe, incredibil, locul doi in lume ca putere economica, cu un PIB de peste 1,337 trilioane de dolari.

China fiind cel mai important detinator de capital investitonal din lume, cu un excedent de peste 2000 de miliarde de dolari, are nevoie sa il ruleze in investitii profitabile in alte state.

Romania poate atrage o parte din aceste fonduri. In baza programului sau anticriza dus la bun sfarsit, China a contribuit decisiv si la sustinerea iesirii din recesiune a SUA si UE.

Datorita puterii sale economice extraordinare in crestere de 30 de ani, Uniunea Europeana, din care facem parte, a stabilit un parteneriat strategic de cooperare cu China, spatiul economic european fiind principalul partener comercial al colosului galben (1 miliard de dolari pe zi import-export).

China, constituind un izvor major de crestere economica, este putin pus in valoare insa de statul nostru. Dar aceasta tara este si unul din prietenii cei mai buni ai Romaniei avand relatii politice si economice asezate in timp pe sprijinul tarii noastre acordat in modernizare colosului asiatic in anii post razboi in secolul trecut .

Salvarea Romaniei, importul de crestere economica?

Cum poate asadar Romania sa "importe" crestere economica din China? Relansarea economiei in tara noastra nu este posibila numai din cooperarea cu spatiul Uniunii Europene, principalul destinatar al marfurilor si serviciilor agentilor economici romani, la randul ei cu tari ce au crestere economica inca redusa si alte state chiar cu contractie economica.

Pornind de la stadiul relatiilor economice actuale cu exporturi romanesti in China de doar 280 milioane dolari pe primele cinci luni ale anului si cu 1,4 miliarde dolari importuri marfuri chinezesti, cererea de produse de import a economiei uriasului asiatic este insa imensa.

Dar produsele romanesti nu ajung in China ca urmare a unor relatii directe, ci revandute de oamenii de afaceri arabi pentru lemn, de italieni pentru confectii, de germani pentru masini unelte, de olandezi pentru nave. Deci un volum mic si profituri reduse pentru partea romana.

Pentru un fundament bun este necesara asezarea relatiilor economice romano-chineze pe baza unui parteneriat strategic de durata de minim douazeci de ani cu reinnoirea acestuia.

Adaptand adecvat ceva ce exista si anume parteneriatul existent intre UE si China. In care sa se precizeze obiective si proiectele majore de interes reciproc. Cum ar fi echilibrarea balantei comerciale prin cresterea volumului de marfuri romanesti exportate in China in prezent de marit la 1 miliard de dolari.

Partea chineza agreaza aceasta formula. Organizarea economiei romanesti pentru a furniza produse competitive necesare Chinei in aceasta noua situatie cere insa functionare de metronom spre a asigura livrarile la timp si corespunzatoare calitativ. Nu este imposibil deoarece inainte de '89 aveam schimburi comerciale de peste 2 miliarde de dolari, deci mult mai mari decat acum.

O a doua resursa, si de cea mai importanta, o constituie atragerea de investitii chineze in Romania la nivel de miliarde de dolari. Valoarea actuala a acestora este de doar 400 milioane de dolari, locul 17.

In acest scop organizarea unei vizite de stat a presedintelui tarii insotit de ministrii economiei si comertului, al dezvoltarii regionale si turismului, al agriculturii, educatiei si cercetarii, cu cel putin 100 de oameni de afaceri romani spre a semna proiecte de minim 1 miliard de dolari pentru produse si servicii indeosebi in IT, pentru punerea in valoare a capacitatii tehnice chinezesti in executia de autostrazi, rapid si de calitate, de care Romania are nevoie cu prioritate Alte proiecte de dezvoltare ar fi cele legate de portul Constanta si deschiderea tarii noastre la piata Marii Neagre, de calea de transport fluviala Dunarea, de autostrazi, sosele de centura, poduri, fabrici, sunt doar cateva din obiectivele de interes pentru partea chineza. Numarul de locuri de munca nou create in tara ar putea fi de zeci de mii de posturi.
Concurenta pentru atragerea capitalului investitional chinezesc este insa acerba in regiune si nu numai.

China Town la Bucuresti, Romania Town la Beijing

Benefic pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-chineze este inceprea construirii obiectivului China Town la Bucuresti, un veritabil oras chinezesc al afacerilor, poarta de intrare a dinamismului asiatic si a ratei inalte de crestere economica chineza.

Cu conditia, desigur, ca aici sa nu se vanda numai marfuri chinezesti, ci sa se constituie un centru de multiplicare a afacerilor romano-chineze in beneficiu reciproc.

Foarte importanta este infiintarea in China a Centrului Roman al Afacerilor, cu statut privat si rol de expozitie permanenta si promovare a produselor romanesti, de sustinere a derularii de afaceri si proiecte, a triplarii exportului de marfuri romanesti, de a face cunoscut oamenilor de afaceri chinezi cadrul juridic si de facilitati din Romania. Proiectul este totusi lasat in plan secund de ceva timp de catre MAE si Ministerul Comertului.

Dezvoltarea si diversificarea afacerilor directe intre oamenii de afaceri romani si chinezi se cere intensificata spre a ajunge sa se ruleze un volum de schimburi comerciale cu potential de mai multe miliarde de dolari pe an.

In ce domeni? Turism, agricultura, confectii, masini unelte, autoturisme, metalurigie, medicina, export pe terte piete din UE, Canada si SUA, etc. In prezent exista doar cca 8.000 de oameni de afaceri chinezi care activeaza mai mult in comert. Ori noi avem nevoie de oameni de afaceri chinezi cu potential investitional major. Pentru acestia va trebui clarificata acordarea mai rapid a vizei de intrare in Romania, procedeu greoi acum datorita cerintelor UE.

Cresterea numarului de oameni de afaceri chinezi cu potential care sa deruleze afaceri cu Romania are drum deschis sa se tripleze inca de anul viitor, numarul de chinezi care vin in Romania ca turisti ar putea sa ajunga chiar la 1 milion pe an treptat din 2011, fapt ce solicita ca inca de anul acesta TAROM sa actioneze pentru reinfiintarea liniei aeriane Bucuresti-Beijing si retur intrerupta fara o analiza temeinica in 2003.

In sprijinul derularii afacerilor trebuie creata totodata o structura navala de transport rentabil a marfurilor romanesti ce vor trebui exportate spre China si care ar putea fi corelata cu structura similara puternica a Germaniei.

De maximum interes pentru Romania in relatia cu uriasul chinez este dezvoltarea unui parteneriat in domeniul crearii de produse noi si al cercetarii fundamentale, tara noastra avand cercetatori de elita dar mai putin valorificati pentru economia romaneasca. Pentru care Minsterul Educatiei si Cercetarii corelat cu ministerele economiei din Romania si din China, ar trebui sa intieze un proiect de colaborare si semna un protocol de lucru pentru ex. domeniile petrolului, chimiei, medicinii, autoturismelor, produselor electronice, microbiologiei, alte.

China este interesata de obtinerea de produse agoalimentare in alte zone ale lumii, in tara noastra in raport cu cele 2 milioane de hectare de teren agricole neutilizate deja cativa afaceristi chinezi incearca sa faca un cap de pod.

Nu in ultimul rand este necesara pregatirea de specialisti romani si manageri, chiar a bussinesmanilor romani, in derularea de afaceri cu China cat si de specialisti chinezi cunoscatori ai mediului economic romanesc. Fapt posibil prin punerea bazelor unei Universitati Romano-Chineze la Bucuresti spre a avea absolventi formati pentru o economie competitiva cu rata ridicata de crestere si pentru economia globala .

Un Shanghai romanesc la Marea Neagra?

Ca modul de crestere economica rapida ar fi extrem de necesar infiintarea in 2011 a unei zone economice speciale chinezesti la Constanta in care sa actioneze investitorii si oamenii de afaceri chinezi in special, similar zonei Shanghai.

In sustinerea cooperarii romano-chineze, intre Constanta si Shanghai va fi util sa se semneze, in baza infratirii existente, un protocol de cooperare economica accelerata. Constanta poate deveni un Shanghai romanesc la Marea Neagra pana in 2020, o placa turnanata financiara si industriala, de transport martim, in intreaga zona.

Propunerea va fi inaintata primarului Radu Mazare si consiliului local in decursul lunii septembrie a.c.

Se impune in consecinta triplarea efortului Camerei de Comert Romano-Chineze, a Asociatiei de Prietenie Romano-Chineze, a structurilor responsabile din MAE si MECMA. De ce, pentru doi ani de zile, premierul Emil Boc nu si-ar lua, dupa model unguresc, un consilier dedicat intensificarii substantiale a relatiilor economice romano-chineze in scopul obtinerii unei cresteri economice "chinezesti" in Romania? Uniunea Europeana nu ne-ar ingradi proiectul. Si nici NATO. Importul de crestere economica din China este asadar posibil.

Obiectivul este promitator, realizabil dar suspansul ar putea veni tocmai de la birocratia romaneasca specializata in a pune oprelisti si din partea dezinteresului unor decidenti politici si economici mai putin vizionari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4170 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, ce sa ne mai ca campe noi, numai chinejii ne mai poate salva dinca catul in care am intrat! Ca vede toata lumea ca suntem pnca cat pana la gat! E deajuns sa sa mai ca ce 1, 2 si neam inecat, toarasi!

Trebuie sa incepem sa importam crestere economica de la chineji dar mai intai trebuie sa importam niste buna crestere si asta inseamna sa vreo 100000 de militieni si judecatori chineji si poate si vreo 300 de parlamentari, tot chineji, ca astia consuma putin, nu sunt ca SUVurile de lea vem acum in parlament, lear catzaua mamii lor sa le fie!

Si sa vedeti dupa aia trai pe romani, dupa ce neor invata chinejii sa ne facem galbeni ca iei!

Jos malagambismu si mafihotismu!
Traiasca poporul roman frate cu poporul chinez!

Traiasca Mache Psderie
Vice
Asociatia de Hingheri No.5 Buc.

 

Eheeeeee, "CHINEJII" !!!!!

Eheee, eu de-acum doi ani, cand a fost un articol cu intrebarea :'Care stat va supravietui crizei?" - am pariat pe...CHINA.
Romania in primul rand ar trebui sa importe chinezi...Astia muncesc, nu se joaca. Daca unul din conducerea tarii este prins la furat, nu se discuta : un glont in capatana (si la platit de familie)...si Gata !
Are dreptate amicum de mai sus : chinejii ne-ar fi putut salva! Dar, dupa cate-mi amintesc, conducatorii nostru nu s-au prea inghesuit sa mearga "in schimb de experienta"...De, chinejii astia "este cam comunisti"...Comunisti, necomunisti, dar uite ca au "invins criza"...
Conducatorii nu s-au dus ca n-au vrut, sau nu i-au primit "chinejii" de frica sa nu plece cu ceva atarnat...

 

Guvernantilor....

...si conducatorilor nostri care habar nu au ce inseamna ECONOMIA le pute CHINA pentru ca este un stat COMUNIST. Comertil cu EU pentru RO va fi mereu neechivalent datorita diferentei de productivitate a muncii. RO a avut de cistigat cite ceva cind a facut comert cu tari care au productivitate a muncii mai mica decit RO. Deci exporturile ar trebui canalizate spre tari din Africa si Asia raminind ca importurile de tehnologie sa fie de pe relatia EU + USA. In ziua de azi totul se face haotic nu exista nici un fel de strategie...nimic....nimic...nimic...decit mentinerea la CIOLAN.

 

Cum? Păi cum, cum? Ca domnul Năstase. El primea containere cu pitici, fructe de plastic, peruci, aparate de făcut tăitei, gresie, etc, plătite de doamna Jianu. Problema este să găsim o tară care plăteste in locul Romaniei, adică una mai fraieră. Cam greu!

.

China este o forta pragmatica.

Comunismul lor este doar de fatzada, in rest este de un dinamism de invidiat. Pentru a sugera guvernantilor nostri sa se apropie de colosul galben pe baze pragmatice ar insemna sa-i banuim ca ar fi competenti in economia de piata, ceea ce nu e cazul. Bine ca toata lumea poate mentine relatii intense cu China iar noua ne pute comunismul, desi suntem rupti de foame. Ne place zeama asta de lehamite condimentata cu shmekereli si descurcareli care nu functioneaza decat in Africa.

 

Cum poate importa Romania crestere economica din China?

Sa importe 4 de milioane de muncitori chinezi, asa o sa ajungem la 25 de milioane. In 30 de ani populatia Romaniei se va dubla. In felul asta am rezolvat toate problemele tarii. Numai ca vom avea cu totii ochii oblici(de la scremut pe toaleta cand o sa fim constipati din cauza orezului !)
Ni hau !

 

eu

Da s o crezi tu ca ei vor rezolva problemele noastre..nu stiu de ce s a pus atata speranta in ei..chiar daca china are putere ,80% din populatie e tot saraca. Ei daca fac ceva fac pt ca vor sa fie ei in castig.Un muncitor in fabrica castiga 80 de euro pe luna..si nu iti spun ca ei sunt obijnuiti numai cu stilul de munca second hand..pai daca vin la noi sa munceasca si sparg piata cu salarii de cumparat inghetata ,ce o sa se intample cu romanii?..si mai mult ei merg pe idea facem multe nimicuri pe mai multi bani..Acum recent au facut vin fals.Dupa ce l-au testat au descoperit ca in loc de vin adevarat erau niste chimicale,un fel de otrava mai diluata..si ei il vindeau la pret normal pana acum cand au fost descoperiti....ce i care vor avea de castigat vor fi ei ,noi prea putin..o sa vedeti..

Hai nu pe bune...

Nu te-ai prins ca totul era la mishto dar e bine ca ai invatat sa citesti. Mai trebuie sa inveti sa citesti printre randuri dar allah mare si are grija de toti. Saha o Raha !

eu

eu mi-am dat seama ca comentariul e la misto la fel ca si majoritatea dintre ele,dar dupa ce am citit comentul tau vizavi de importul chinezilor ,:) am vrut sa clarific treaba si cum ar fi in situatia in care chiar s-ar intampla ca ei sa lucreze la noi .era un comment ca sa le raspund la toti intr-un fel sau altul..oricum m-am amuzat la citirea comentariului tau..esti dus :p..hehe ai umor

Habibi,

Ma bucur ca nu te-ai suparat(Saha o Raha = relax and enjoy). Oricum eu vad f. nasol situatia din Romania si cu cresterea economica ce sa mai vorbim, mai pe burta. Asa ca sa traiti bine, voi, ca eu sunt in parnaie in Dubai (am baut bere in centrul orasului). Ma salami !

Un prim articol bun al lui George Bogdan (interesante initiale)

Am avut o prietenie statornica si fructuasa cu China. E pacat ca am pierdut mult din ceea ce altii abia acum incep sa creeze. Iliescu si Constantinescu au facut cate ceva pentru pastrarea legaturilor privilegiate cu China. Basescu pare ca nu e interesat iar guvernul Boc e ca si inexistent in relatii internationale.

 

Ciudat articol.

Are dreptate 100% ,relatiile la nivel de state ar trebui sa fie excelente si totusi ceva scartaie.Nu merg pana a spune ca relatiile omenesti influenteaza colaborarea,dar nu uit ca dl.Iliescu are relatii excelente la varful conducerii comuniste a Chinei.Ar fi groaznic pentru Romania sa nu isi poata dezvolta relatiile traditionale ,din cauza unor animozitati politice interne si in sfarsit vom vedea cum este cu dragostea de tara a politicienilor Romani.

 

right

you right!

Cum poate importa Romania crestere economica din China?

simplu:aducerea TUTUROR romanilor in stadiul de SCLAV ,retribuiti pt munca lor cu un bol de orez ,executati pe stadion daca au pareri diferite fata de ale conducatorilor sai,,,,,,
iar Glontul sa fie platit rudele sale care nu au fugit inca din TARA,,,

youtube Execution in CHINA:
http://www.youtube.com/watch?v=15wVRsWFZjI&feature=related

 

caraghios

Probabil ai vreo 25 de ani de cand faci umbra pamantului,6 ani dupa ce scrii si o sa ai nevoie de un job gen salvamar,cu conditia sa fi permannent indreptat cu fata la mare.

probabil ,,

Probabil ai vreo 70 de ani de cand faci umbra pamantului,20 ani dupa ce scrii penibil si o sa ai nevoie de un job gen pupi cu rist,cu conditia sa fi permannent indreptat cu fata la *** mare.

Ai pus degetul pe rana

Munca extenuanta si prost platita este un ingredient important al succesului economiei chinezesti. In relatiile cu un stat si un popor strain trebuie sa alegi cu grija ce importi, iar China nu se rezuma la cele spuse in acest comentariu.

eu

ai dreptate...munca extenuanta si prost platita...mai exact 80 de euro pe luna in cel mai fericit caz :),ca unii au si mai putin...

eu

:))))))))..hahaha ai dreptate..cam la asta sa ne asteptam!!!

cand va avea romania conducatorii cu mana de fier si legile respectate,cand se va respecta munca bine facuta

atunci vom vedea si noi o luminita in cale ptr a iesi din cataclismul coruptiei politice si economice ,indolenta tuturor celor care au niste responsabilitati in reabilitarea economiei.

 

Articol de doua parale,

Acum cand industria usoara(candva faima Romaniei) a virat spre Chinaa si India, cand ind. constr. masini(navala, energetica) deasemeni se pulverizeaza, cand nu mai exista pret de dumping( la asiatici!) cand Romania nu mai are decat apa, aer, teren si ceva padure, hop si cu "ping-pong" ca vor sa ne faca fericiti. Relatiile noastre cu chinezii nu vor putea sa faca rabat de la principalii indicatori ai lumii actuale: ce oferi, cat muncesti, ce profit ai? De ce ne-ar baga chinezii noua banii in punga, stiind ca romanii nu au mai nimic de oferit, nu muncim( ca-n falansterele lor pline de galbejiti platiti dupa 12 ore cu 1$) ca ei, suntem vindicativi, nu ne place sa-mpartim cu altul...China ne va spolia. Nu poate exista o simbioza intre romanul angajat si patronul chinez. Ei vor sclavi, nu angajati solidarizati in mari centrale sindicale. Parerea mea...

 

Terente

Judeci cu fundul.

nu ai dreptate...

cu altceva, tolomacule!

IMPORTAM

Acum mai nou importam cresterea econmica a Chinei? Deci este o cale de a iesi din criza. Asa a facut si USA cred si celelalte state din EU? interesenta opinie sau propunere Cel care a scris asa ceva armai trebui sa revizuiasca putin economia capitalista ca sa gandeasca asa ceva.Si asa suntem in colaps economic trebuie sa mai luoam exemplu Chinei? Acolo sunt 1 miliard de oamenii si nu 21,5 milioane . Daca ati consulta niste analisti economici din vest ati vedea previziunile acestei dezvoltari ce se va sparge ca un balon de sapun in mai putin de 10 ani. Ganditiva la ceva maipalpabil si nu la alte caderi in asa ceva. Resurse sunt destule in tara dar administrate prost.

 

Raspuns la intrebare:

exporta tiganii.

 

eu

Ca sa stiti si voi,eu sunt in China de 9 ani.Chinezii nu ne plac!! ..la europeni in general ma refer.Intotdeauna au zis ca suntem infumurati si ca ne credem superiori lor!mereu au tratat europenii diferit..de exemplu:celor din asia le da id dupa 2 ani,noua dupa 7,mereu merg pe idea ca noi ne folosim de ei ,ca mergem acolo numai ca sa tragem foloase,si pe buna dreptate.Au si facut un ziar in care descurajeaza populatia chineza in a se casatorii cu europenii..cand mergi la cumparaturi daca vede ca esti european its spune pretu dublu sau triplu de cel real..romanii au nevoie de vize ca sa mearga acolo si e destul de scump...chinezii sunt foarte avari de bani si mandrii,mai nou nu accepta sa te stabilesti aici numai pe baza investitiei..si asta inseamna cateva milioane de dolari.. acum e bucuria lor ca europenii sunt faliti si se umilesc sa ceara ajutor!!!..iar in ceea ce priveste imaginea noastra,Romania pt.ei e o tara saraca,incompetenta,plina de lipsuri si de ***! asa ca daca vreodata vom fi ajutati de ei,va fi pt ca au interese lor si nu pentru ca Romania ar fi in buna relatie cu China..Diferenta dintre guvernul roman si guvernu chinez e ca astia is destepti si organizati iar ai nostrii sunt incuiati si dezordonati!

 

cu

apropo de relatii bune.. China Ii agreaza pana si pe pakistanezi mai mult decat pe europeni..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor