Daniel Daianu: Relansarea economica a Romaniei va fi una anemica

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 23:55
1700 citiri
Daniel Daianu: Relansarea economica a Romaniei va fi una anemica
Foto: Arhiva

Fostul europarlamentar si ministru de Finante al Romaniei, Daniel Daianu, a declarat joi, la Bistrita, ca relansarea economica a Romaniei va fi una "anemica", iar anul 2011 nu va aduce o crestere semnificativa a veniturilor si a dezvoltarii economice.

"Aceasta criza face ca perioada de recesiune nu numai sa fie mai lunga, aduce o stire care nu are cum sa linisteasca oamenii de afaceri si, prin urmare, ingrijoreaza cetatenii. Stirea rea este ca relansarea economica, care incepe sa se contureze in cateva tari, va fi una anemica, deci nu ne putem astepta la reluarea cresterii economice cu o intensitate cu care ne-am obisnuit in anii premergatori crizei economice.

Potentialul de crestere a economiei romanesti in anii ce vin, dupa ce se va iesi din aceasta groapa, nu va consemna o crestere semnificativa pentru afacerile celor mai multe organizatii si nici veniturile oamenilor nu vor cunoaste o ameliorare sensibila", a spus Daianu.

In opinia economistului, erodarea puterii statului de a oferi cetatenilor educatia, asistenta medicala si ordinea publica de care au nevoie este cauzata de incasarile foarte scazute la buget, la care se adauga irosirea resurselor in domenii neproductive si servirea clientelei politice.

Daniel Daianu considera ca, in aceasta perioada de criza, elitele politice ar trebui sa treaca peste dispute, iar cele trei mari partide ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru situatia actuala in care se afla Romania.

Nu cred in calea taierii dramatice a taxelor si impozitelor

Daianu afirma ca imprumutul pe care Romania l-a facut de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana a fost unul justificat, dar acesta aduce cu sine o evolutie viitoare "sub constrangeri foarte mari". Fostul europarlamentar spune ca PSD este "populist" cand anunta o revenire a salariilor la nivelul initial, iar solutia PNL, de a se reduce drastic taxele si impozitele, a calificat-o drept "o naivitate".

"Nu cred in calea taierii dramatice a taxelor si impozitelor. (...) Exista teza aceasta, sa reduci cota unica de la 16 la 10%. Domnule, nu e mare! Cine nu plateste la 16%, nu va plati nici la 10. Nu aceasta este problema. Problema este a contributiilor. Povara pentru un om de afaceri nu este impozitul pe profit sau impozitul pe venit, ci contributiile, acelea impovareaza crearea unui loc de munca si mentin forta de munca in economia subterana", este de parere Daniel Daianu.

Fostul europarlamentar sustine ca "singurul piston pe care Romania il are sunt fondurile europene" si considera ca viitoarele investitii ar trebui sa se orienteze spre infrastructura si educatie.

Daniel Daianu a participat, joi, la aniversarea a 20 de ani de activitate ai Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, alaturi de vicepresedintele Camerei de Comert a Romaniei Aurel Gheorghe Aldea, membri ai Camerei din judet, sefi de institutii si politicieni.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Daniel Daianu, #relansare economica Romania , #crestere economica