Democratie versus dictatura: Care asigura crestere economica pe termen lung?

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 07:51
10106 citiri
Democratie versus dictatura: Care asigura crestere economica pe termen lung?
Foto: Hepta.ro

Europa nu a reusit in ultimii ani sa isi revina dupa criza, asa ca "gurile rele" au inceput din nou sa vorbeasca despre faptul ca democratia ar dauna, de fapt, cresterii economice.

Intr-un editorial publicat de Project Syndicate, Harold James, profesor de Istorie si Afaceri Internationale la Universitatea Princeton si cercetator principal la Centrul International pentru Guvernanta si Inovare, dezbate acest subiect.

Oare regimurile dictatoriale, in ideea ca liderii pot impune fara drept de apel masuri nepopulare, sunt mai eficiente si impulsioneaza mai mult cresterea economica?

Sau oare democratia, care inseamna gasirea unui echilibru intre dorinta poporului si reforme, poate aduce prosperitate?

Acestea sunt intrebarile la care expertul incearca sa raspunda.

EU Observer: 2014, anul protestelor pro-democratie inclusiv in Romania

Discutia dureaza de cateva decenii

Dezbaterile pe tema "dictatura versus democratie" au inceput inca din anii '80, cand performanta economica de care au dat dovada Chile - sub domnia dictatorului Augusto Pinochet - si Singapore - sub Lee Kuan Yew - au fost impresionante.

In aceeasi perioada, tarile democrate din lumea industrializata se zbateau intre recesiune si stagnare. Astfel, in urma cu mai bine de 30 de ani, aparuse ideea ca acestea din urma erau mai vulnerabile la tentatia de a adopta masuri care sa franeze cresterea economica. In acelasi timp, acele regimuri autoritariste care nu aveau ca scop pradarea tarii dadeau impresia ca sunt mai bine pozitionate sa implementeze politici favorabile pe termen lung.

Insa aceasta idee s-a prabusit odata cu daramarea Zidului Berlinului, scrie Harold James.

Caderea comunisumului a dat nastere unui nou mod de gandire, de vreme ce multi votanti au demonstrat ca sunt pregatiti sa isi sacrifice temporar bunastarea, daca masurile propuse de liderii lor sunt incluse intr-un program de reforme in concordanta cu realitatea.

In America Latina, politicienii de stanga au imbratisat principiile unei piete libere, iar acest lucru a condus la o crestere economica solida. Mai mult, per total, in aproape toata perioada anilor '90, democratiile si-au scos asii din maneca.

China, un model pentru alte tari?

Dar criza de la sfarsitul anilor 2000, care a lovit in plin Europa, a intors pe dos situatia.

Multi au luat China drept model, avand in vedere ca a accelerat cu motoarele turate la maximum in aceasta perioada. Partidul Popular Chinez a reusit sa navigheze cu bine prin apele tulburi ale economiei mondiale, tara fiind aproape neatinsa de efectele crizei.

In aceste conditii, a inspirat si alti lideri de pe mapamond sa faca la fel.

Vladimir Putin din Rusia, Recep Tayyip Erdogan din Turcia, Abdel Fatah el-Sisi din Egipt si Viktor Orban din Ungaria au sustinut ca, uneori, trebuie sa platesti un pret daca vrei stabilitate si crestere economica, anume suspendarea democratiei, arata Harold James.

Dilema statelor democratice

Criza din zona euro, care pare fara sfarsit, i-a facut pana si pe unii din liderii europeni sa dea crezare acestui punct de vedere. De exemplu, presedintele Comisiei Europene ar fi spus la un moment dat ca "stim cu totii ce trebuie sa facem, insa nu stim cum sa facem asta si sa fim realesi de popor dupa ce o facem".

In mai 2010, liderii de pe Batranul Continent au decis ca nu pot implementa reforme in Grecia de capul lor, asa ca au apelat la Fondul Monetar International, nu neaparat pentru bani, ci mai mult pentru mecanismul sau disciplinar.

Mai recent, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a starnit controverse cand a transmis Frantei ca ar trebui sa fie multumita daca cineva ar putea reforma Parlamentul de la Paris cu forta.

"Adevarul este ca sistemele bazate pe dictatura, indiferent de succesul lor pe termen scurt, nu sunt sustenabile pe termen lung. Lipsa responsabilitatii duce inevitabil la coruptie si la ineficienta - probleme cu care China se confrunta in prezent.

Lupta anticoruptie din China loveste in profitul Prada

Avon, amendata de americani pentru ca a dat mita in China - Afla suma uriasa

Pe de alta parte, provocarea pentru sistemele democratice este sa dezvolte mecanisme care sa le permita sa stabileasca politici care sa fie sustenabile pe termen lung, pe de o parte, si sa protejeze valorile democratice, pe de alta parte. Reformele adanci sprijinite de natiunile Europei de Est in anii '90 arata ca votantii sunt capabili sa inteleaga si sa accepte compromisuri daca nu au incotro. Insa lectia pe care ne-a dat-o Grecia in ultimii ani a fost ca votantii vor refuza sa faca sacrificii, daca considera ca exista o alta cale", atrage atentia Harold James.

Grecia, in pragul falimentului: Am ajuns la capatul drumului

Care ar fi solutia

Profesorul de la Universitatea Princeton considera ca un echilibru poate fi gasit prin dezbaterile parlamentare, insa atrage atentia ca deciziile trebuie luate "la rece".

Iar aceasta lectie trebuie invatata si de Romania: propriile interese ar trebui sa dispara cand e vorba de interesul natiunii, iar situatiile absurde ar trebui eliminate.

Legea care ii scapa pe parlamentarii care isi angajeaza rudele, adoptata tacit de Senat (Video)

Aberatia zilei: Guvernul Ponta a plagiat un proiect de lege PNL pentru care daduse aviz negativ

Democratia, valorile si masurile sustenabile pe termen lung ar trebui sa fie in vizorul liderilor, pentru a se asigura o crestere economica sustenabila, conchide Harold James.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#democratie dictatura crestere economica, #democratie crestere economice, #dictatura crestere economica , #crestere economica