Ziare.com

Drogurile si prostitutia, mana cereasca pentru economia Spaniei

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 21:05

   

Drogurile si prostitutia, mana cereasca pentru economia Spaniei
Traficul cu droguri si prostitutia au marit cu aproape 10 miliarde de euro PIB-ul Spaniei in anul 2010, arata statisticile actualizate joi conform noilor norme europene.

Institutul National de Statistica al Spaniei (INE) a anuntat ca, in urma recalcularii PIB-ului potrivit acestor norme, in anul 2010 activitatile ilegale au reprezentat 0,87% din PIB, respectiv 9,4 miliarde de euro. La aceasta suma prostitutia a contribuit cu 3,78 miliarde de euro si traficul cu droguri cu 5,4 miliarde. Diferenta pana la 9,4 miliarde este pusa pe seama contrabandei cu tigari si a pariurilor ilegale, transmite AFP.

INE sustine ca aceste calcule sunt fundamentate pe "studii academice si stiintifice", precum si pe rapoarte oficiale. Pentru anul 2013, INE a anuntat ca PIB-ul Spaniei a fost revizuit in crestere cu 2,56%, dar nu a oferit detalii despre contributia exacta a activitatilor ilegale, precizand ca datele despre anul 2010 au fost publicate doar "cu titlu exceptional".

Tara care va include prostitutia si traficul de droguri in calcularea PIB

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Institutul european pentru statistica (Eurostat) a cerut statelor membre UE ca pana pe 1 noiembrie sa integreze in statisticile nationale si activitatile ilegale ce aduc venituri, considerand ca este vorba despre tranzactii comerciale consimtite in mod liber de participanti.

Dar aceste norme au creat polemici in unele tari, cum este cazul Frantei, care a refuzat sa contabilizeze prostitutia intrucat nu o considera "o activitate comerciala consimtita in mod liber", sau al Suediei, unde "cumpararea de servicii sexuale este un delict", guvernul suedez anuntand in consecinta ca nu are de facut vreo ajustare a PIB-ului.

In schimb in Spania "nu a fost nicio problema, tehnica sau de vreo alta natura, pentru ca este vorba doar de aplicarea unei decizii luate de Eurostat pentru armonizarea metodelor de calcul", explica o sursa din cadrul Ministerului spaniol al Economiei.

Totusi, unii pun la indoiala acuratetea calculelor realizate de INE, cum este cazul sindicatului inspectorilor fiscului spaniol, care estimeaza ca in anul 2012 activitatile ilicite au reprezentat aproape un sfert din PIB-ul Spaniei. Presedintele acestui sindicat, Carlos Cruzado, crede ca noile cifre avansate de INE sunt rezultatul incercarii de a cosmetiza datele reale, aceasta crestere a PIB-ului fiind, in opinia sa, menita sa reduca ponderea datoriei si a deficitului public in PIB.

Drogurile si prostitutia, cheia cresterii PIB in Europa?

Dincolo de aspectele strict economice, el atrage atentia si asupra faptului ca revizuirea modalitatilor de calcul a PIB-ului readuce in atentie si mult discutata problema a legalizarii prostitutiei in Europa.

Dar si Italia a anuntat luni revizuirea in crestere cu 3,8% a PIB-ului sau pe anul 2013 in urma aplicarii noilor norme cerute de Eurostat, in timp ce Marea Britanie a estimat ca activitatile ilegale au reprezentat circa 1% din PIB-ul ei pe anul trecut, respectiv circa 12,3 miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2778 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

drogurile si prostitutia sunt mana cereasca pentru economia oricarei

natiuni care accepta faptul ca traieste in anul 2014 e.n. si nu-si lasa viata sociala si economica distorsionata de niste frustrati, iratonali si misogini care incearca sa-si oblige semenii sa traiasca dupa legi scrise acum 2000 de ani de alti frustrati, irationali si misogini. (legi care n-au functionat nici atunci, dealtfel)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor