Ziare.com

Economia a crescut cu 0,3 la suta in trimestrul al doilea

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 10:26

   

Economia a crescut cu 0,3 la suta in trimestrul al doilea
Economia Romaniei a crescut cu 0,3 la suta in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu primul, produsul intern brut estimat fiind de 114,707 miliarde de lei.

In schimb, fata de acelasi trimestru de anul trecut, PIB-ul s-a redus cu 0,5 la suta, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

De asemenea, in primul semestru din 2010, date ajustate sezonier, economia a scazut cu 2,4 la suta comparativ cu perioada similara de anul trecut.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata in industrie, de 5,9 la suta. De asemenea, s-au inregistrat usoare cresteri ale volumului de activitate in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (0,7%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (0,8%).

S-au observat scaderi ale activitatii in constructii (-8,3%), in activitati de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (-4,2%) si in alte activitati de servicii (-2,7%).

Nu in ultimul rand, s-a redus si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, cu 2,7 la suta.

Potrivit INS, in trimestrul al doilea din acest an a crescut cererea interna, cu 1,9 la suta, fata de acelasi trimestru din 2009, datorita cresterii volumului stocurilor din economie.

Totusi, din cauza diminuarii sumelor alocate in gospodarii pentru cheltuieli cu 0,2 la suta si a reducerii cheltuielilor administratiilor publice cu 2 la suta, consumul final total a scazut cu 0,7 la suta.

Un efect negativ asupra PIB-ului l-a avut cresterea accentuata a importurilor de bunuri si servicii (24,5%), comparativ cu cea a volumului exporturilor (21,4%).

Pentru primul semestru, produsul intern brut estimat a fost de 211,414 miliarde de lei, in scadere, in termeni reali, cu 1,5 la suta fata de semestrul I din 2009.

Analistii sustin, totusi, ca o crestere in comparatie cu trimestrul anterior nu este importanta, contand majorarile inregistrate fata de perioada similara de anul trecut.

"Trebuie sa fie o perioada mai mare ca sa aiba ceva semnificatie. Daca este, inca, mai rau decat anul trecut, asa ceva are semnificatie. Trebuie sa fie cel putin doua trimestre cu anumita tendinta, ca sa poti sa le dai o semnificatie", a declarat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea sustine ca aceasta crestere este mai redusa decat asteptarile, probabil din cauza inundatiilor.

"Cred ca aceasta crestere ar putea sa se mentina in continuare la un nivel de sub 1%. Dar poate sa apara, in urmatoarea perioada, si o stabilizare pe acest sistem, pentru ca, practic, exportul nostru creste in masura in care se dezvolta pietele din vest. Iar pietele din vest nu au inca o crestere foarte mare, nu reusesc sa sara, anul acesta, de 1,1 - 1,2 la suta, deci efectul este minim", a explicat Cosea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1377 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Miracolele statisticii guvernului Boc

Economia a crescut cu 0,3% in trimestrul II fata de catastrofalul trimestru I dar a scazut pe semestrul I cu 2,4% fata de semestrul I 2009. Propaganda PDL mizeaza pe faptul ca sustinatorii partidului citesc doar titlurile.

 

stai ca e doar estimare

si dupa cum stim institutiile romanesti habar n-au sa adune ceva.

astea-s abureli ...

a la PD-l,...seful de la Statistica e membru PD-L,..asa ca nu e credibil.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor