Economia a crescut in 2011. Cresc si salariile?

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:05
2772 citiri
Economia a crescut in 2011. Cresc si salariile?
Foto: Ziare.com

Economia Romaniei a recuperat in 2011 2,5%, dupa doi ani de recesiune, in care a scazut cu aproximativ 9%, in linie cu estimarile presedintelui tarii, Traian Basescu. Pe de alta parte, in ultimul trimestru al anului, economia a intrat din nou pe scadere, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2% in termeni reali in cel de-al patrulea trimestru al anului, fata de trimestrul anterior, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Aceasta crestere indica trendul pozitiv pe care se afla economia Romaniei, a spus analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

"Desigur, a fost o sincopa la nivelul trimestrului patru, care era de asteptat avand in vedere faptul ca trimestrul anterior a fost o 'bula de PIB'", precum bula imobiliara, creata de agricultura.

Cresterea economica de 2,5% pe 2011 era asteptata de cateva saptamani, in conditiile unui an foarte bun, in special datorita agriculturii, considera si analistul Aurelian Dochia.

"Ramane de vazut daca lucrurile vor continua si in 2012. Scaderea din trimestrul patru este putin ingrijoratoare, in timp ce dinamica exporturilor nu mai este la fel de inalta, iar perspectivele din zona euro nu sunt foarte incurajatoare", a precizat Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Acest an va fi destul de dificil, o crestere solida putand fi obtinuta prin trecerea de la motorul de crestere reprezentat de export, la o crestere bazata pe consumul intern. Desigur, economia Romaniei va fi influentata si de evolutiile de pe plan extern.

"Se poate inca miza pe crestere de 1,5%-2% daca nu se intampla lucruri catastrofale in zona euro", estimeaza analistul.

Cresterea ne situeaza undeva pe primele locuri intre statele Uniunii Europene, spune Constantin Rudnitchi, purtator de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

"Insa pentru acest an, aproape ca nu mai conteaza aceasta crestere. Daca anul trecut cresterea a fost bazata pe agricultura si exporturi, in acest an avem problema plecarii unui mare exportator, Nokia. Ramane de vazut daca exporturile vor putea fi suplinite de catre alte companii", a adaugat Constantin Rudnitchi.

Se preconizeaza in acest moment cresteri salariale?

Nivelul salariului minim a crescut deja, iar daca se va decide cresterea veniturilor din domeniul bugetar, se vor asuma riscuri semnificative cu privire la stabilitatea economica.

"Salariile deja au inceput sa creasca, salariul mediul a crescut, potrivit datelor INS, in timp ce salariile din domeniu bugetar sunt cele care sunt oarecum in disputa. Guvernul a anuntat ca incearca sa le creasca, trebuie mare atentie, deoarece exista riscul deteriorarii echilibrului bugetar", a spus Dochia.

Exista doua metode prin care guvernul poate majora salariile, ambele prezentand dezavantaje pentru starea economiei.

"Bugetul care a fost facut in 2011 pentru 2012 a fost bazat pe o crestere de 2%. Daca aceasta crestere se realizeaza, atunci tot ce este curprins in buget se poate realiza.

Cresteri suplimentare fata de cele din buget n-ar putea sa intervina decat daca ar fi o supraperformanta la cresterea economica, ceea ce este foarte putin probabil in momentul de fata. Din acest motiv, daca intr-adevar se vor majora salariile bugetare, atunci fie se va depasi deficitul, fie vor fi reduse chletuieli in alta parte, poate din zonele de investitii. Ceea ce nu e prea bine", a precizat analistul.

Pe de alta parte, Constantin Rudnitchi considera ca o crestere la nivelul salariilor bugetare poate stimula cresterea economica, mai mult decat o fac investitiile "dubioase".

"Cred ca pentru Romania ar fi un lucru bun o crestere salariala in zona bugetara. Daca din aprilie veniturile ar creste cu 800 de milioane de euro, suma care poate fi alocata salariilor in situatia in care ar creste cu 5% salariile bugetarilor, acesti bani ar duce la o dezghetare a consumului intern, necesara mai ales in contextul reducerii exporturilor. O buna parte din acesti bani s-ar intoarce la buget prin taxa pe valoarea adaugata platita, impozitele platite de companii, contributii sociale.

Intre a aloca acesti bani unei investitii dubioase si a-i aloca salariilor, eu personal as prefera sa mearga spre zona de salarii, deoarece contribuitia acestor investitii la buget este foarte mica, fiind realizate in functie de anumite interese", a conchis Rudnitchi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere economica 2011, #crestere salarii, #exporturi romania , #crestere economica