Ziare.com

Economia a crescut in prima jumatate din 2011. La ce sa asteptam in 2012?

de
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 15:03

   

Economia a crescut in prima jumatate din 2011. La ce sa asteptam in 2012?
In primul semestru din anul 2011, produsul intern brut a crescut comparativ cu primul semestru din anul 2010 cu 1,6%, pe serie bruta si cu 0,3% pe serie ajustata sezonier. Ramanem in graficul cresterii economice estimate la 1,5% pentru acest an.

Industria si agricultura au fost principalele sectoare care au determinat evolutia pozitiva a PIB-ului in primul semestru din acest an, inregistrand cresteri anuale de 7,3%, respectiv 2,5%. Consumul final total s-a diminuat cu 1,7%, in special pe seama reducerii, cu 5,2% a cheltuielilor pentru consumul final a administratiilor publice in aceeasi perioada. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 1,7 puncte procentuale.

Remarc, insa, in luna iulie, o prima revenire pe plus a comertului cu amanuntul in ultimele 12 luni, de 0,3% ca serie bruta si 0,1% ca serie ajustata sezonier (fara a introduce aici si autoturismele). Consumul populatiei este, asadar, usor reluata. Aceasta crestere vine dupa aproape trei ani de scadere continua, cu exceptia doar a lunii iunie din anul 2010, luna anterioara majorarii TVA.

Ce se va intampla in 2012?

Pe baza informationala actuala interna si internationala, proiectiile oficiale ale Guvernului arata, in continuare, o crestere economica de circa 3,5%, in anul 2012. Daca se aduna mai multi nori negri asupra Europei, sigur ca si Romania risca sa fie lezata economic.

Insa e greu de estimat milimetric impactul bugetar, pentru ca gradul de colectare a veniturilor la stat depinde mult de structura cresterii economice, adica de sectoarele care vor resimti acut eventuale noi incetiniri de crestere, dar nu numai. Depinde si de viteza cu care actiunile noastre pentru diminuarea evaziunii fiscale isi arata roadele.

In anul 2010, de pilda, am atins un nivel record al incasarilor bugetare, de 33% din PIB, provenit nu doar din cresterile de taxe, ci si din mai buna colectare. Cazul pietei tutunului este un succes deja de notorietate.

Pentru anul 2011, estimam incasari bugetare si mai mari, de 33,6%, bazandu-ne, in principal, pe diminuarea evaziunii fiscale, pe diminuarea poverii financiare si administrative in colectarea taxelor si conformarea voluntara a contribuabilor. In acest sens, vedeti ultimele modificari aduse Codului Fiscal saptamana trecuta. De pilda, e vorba de incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante prin anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora, cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31 decembrie 2011 si reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30 iunie 2012. Pentru diminuarea poverii administrative, contribuabilii cu pana la 3 angajati exclusiv si cu cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro in anul anterior, vor depune declaratia unica trimestrial, si nu lunar, asa cum erau obligati pana acum, ca sa va dau doar cateva exemple.

Pentru anul 2012, prognozam venituri bugetare de aproape 34% in PIB. Daca ele vor fi mai mici si daca nu vor putea fi compensate prin efortul de diminuare a evaziunii fiscale, atunci va fi nevoie de o recalibrare automata a cheltuielilor, inclusiv a celor de investitii.

Spatiul investitional public este, acum, in plin proces de transparentizare la nivel central, la solicitarea ferma a premierului, si la care au fost invitate si autoritatile locale sa se conformeze. Am convingerea ca ochii vigilenti ai romanilor vor indrepta multe din relele practici actuale, camuflate cu indecenta si cu iresponsabilitate. Spun asta pentru ca standardele de cost definite in ultimii doi ani la achizitiile si investitiile publice nu rezolva integral problema risipei si a eficientei cheltuirii banului public, oricat de buna ar fi intentia politicienilor de la varful Guvernului. Mai e nevoie de o injectie de responsabilitate aplicata decidentilor locali.

Adreea Paul (Vass), consilier de stat al prim-ministrului

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1222 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

minciuni

singurul lucru care a facut sa creasca este inflatia de aprox. 10 %, asta insemnand, daca consumul a ramas fix, ca deficitul e de 8,5 %. Asta e inca un exemplu in care "liderii" iti spun ca totul e bine, iar tu mori de foame.

 

Combate,ca doar de aia te plateste USL-ul!

Astept primul roman mort de foame,dintre zecile de mii de romanii care vor murii de foame dupa spusele marelui analist CTP,datorita masurilor de reforma luate de guvern.

Creste economia pe baze sanatoase de productie si export

nu pe baza cresterii gen "balon"din timpul lui Tariceanu-PSD,pe baza de consum din credite si import!!!
Oare cele doua bidoane goale Bula-Tonta si Rica Venturiano-Antenescu nu fac icter?Tara merge spre bine!cat de disperati pot fi!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor