Economia Elvetiei rezista: Surpriza din Tara Cantoanelor, in ciuda francului puternic

Vineri, 28 August 2015, ora 18:12
4692 citiri
Economia Elvetiei rezista: Surpriza din Tara Cantoanelor, in ciuda francului puternic
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia Elvetiei a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul al doilea, sustinuta de exporturile care au rezistat neasteptat de bine la presiunea francului puternic.

PIB-ul elvetian a avansat cu 0,2% fata de primul trimestru, depasind cele mai optimiste asteptari ale analistilor, potrivit Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, relateaza Reuters.

Estimarile medii ale analistilor indicau ca economia Elvetiei se va contracta cu 0,1% in trimestrul al doilea, declin care ar fi marcat prima recesiune din ultimii sase ani a tarii.

Importurile au scazut mai mult decat exporturile, in timp ce cheltuielile de consum si investitiile in echipamente si constructii au crescut.

Exporturile de ceasuri, bijuterii si ale industriei farmaceutice au avut contributii pozitive, potrivit autoritatilor.

"Economia dovedeste o rezistenta puternica la aprecierea puternica a francului", a declarat Janwillem Acket, economist sef la Julius Baer.

Francul s-a apreciat masiv in fata euro: Elvetia intra in recesiune

Salt urias pentru franc

Francul s-a apreciat dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a eliminat la jumatatea lunii ianuarie plafonul de 1,2 unitati pentru un euro.

Plafonul a fost introdus in septembrie 2011, pentru a proteja economia dependenta de exporturi, iar aprecierea care a urmat renuntarii la limitarea cursului a determinat analistii si banca centrala sa reduca estimarile referitoare la avansul PIB.

In urma datelor de vineri, francul s-a apreciat la 1,0875 unitati pentru un euro.

Analistii spun insa ca datele privind evolutia economiei in trimestrul al doilea nu inseamna ca problemele au luat sfarsit.

"Scaderea importurilor ar putea fi un semn ca productia scade", a spus Acket, semnaland posibilitatea ca producatorii sa fi importat mai putine materiale.

Daniel Hartmann, analist la Bantleon, crede ca datele ar putea fi o reactie tehnica, de reechilibrare a comertului exterior. El anticipeaza ca economia elvetiana va creste cu 0,9% in 2015 si cu 1% in 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#crestere economica Elvetia, #franc economie Elvetia, #economie apreciere franc elvetian , #crestere economica