Economia planetei, lovita de pretul urias al petrolului

Duminica, 22 Iunie 2008, ora 14:40
2400 citiri
Economia planetei, lovita de pretul urias al petrolului

Pretul actual al petrolului, de peste 130 dolari/baril, va afecta negativ cresterea economica din 2008, daca se va pastra la acest nivel, a declarat, duminica, un director adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, citat de Reuters.

"Daca se mentine, pretul petrolului va tempera cresterea de pe pietele internationale, desi la nivel mondial aceasta a fost oarecum mai rezistenta la inceputul anului decat anticipaseram", a afirmat Lipsky, inaintea conferintei internationale despre petrol ce se va desfaura la Djeddah.

Pretul petrolului a ramas in aceasta saptamana la un nivel ridicat, peste 130 dolari/baril, dupa ce atinsese un nou maxim istoric in 16 iunie, de 139,89 dolari/baril. Unii analisti arata ca pretul petrolului va ajunge in curand chiar la 200 de dolari.

Pe de alta parte, nu toata lumea pierde din criza petrolului. Veniturile din vanzarea de petrol a sase monarhii arabe din Golful Persic ar putea creste cu aproape 75% in 2008 fata de anul trecut, potrivit unui studiu publicat sambata in Kuweit, inaintea unei conferinte internationale despre petrol de la Djeddah, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Veniturile petroliere ale tarilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar), care au ajuns la 364 miliarde dolari in 2007, ar putea urca pana la 636 miliarde dolari in 2008, potrivit raportului saptamanal al analistilor companiei Al-Shall din Kuweit.

Analistii de la Al-Shall mai estimeaza ca veniturile petroliere ale celor sase state vor avansa, in 2009, pana 657 miliarde dolari, ceea ce ar insemna incasari totale de 1.300 miliarde dolari in decurs de doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#economie, #petrol, #pret, #Baril , #crestere economica