Economia Romaniei, crestere uriasa in trimestrul 3 - cum s-au descurcat alte tari din UE

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 12:00
4079 citiri
Economia Romaniei, crestere uriasa in trimestrul 3 - cum s-au descurcat alte tari din UE

Romania a inregistrat o crestere economica de 4,1% in trimestrul al treilea din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, conform estimarilor "semnal" publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Aceasta performanta a depasit si cele mai optimiste asteptari ale analistilor. Specialistii ING Bank estimau un avans al produsului intern brut de 3,5%, se arata intr-o nota informativa remisa Ziare.com.

Ei coreleaza aceste date cu productia agricola foarte buna inregistrata in acest an.

INS mai mentioneaza ca economia a crescut cu 1,6% fata de trimestrul doi din 2013, iar in primele noua luni ale anului cu 2,7%, comparativ cu perioada similara din 2012.

Totusi, aceste date nu sunt definitive si mai putin precise fata de estimarile provizorii, astfel ca ele ar putea fi ajustate in jos.

Si institutiile internationale au imbunatatit prognoza pentru 2013 in cazul Romaniei. De exemplu, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza un avans al PIB de 2,2%, fata de estimarea de 1,4% din mai, se arata intr-un raport oficial.

Zona euro creste putin

Economia zonei euro a avansat in trimestrul trei din 2013 cu 0,1% fata de cel precedent, potrivit Eurostat.

La nivelul intregii UE, economia a avansat cu 0,2% in T3 fata de T2. In afara de Romania, care a avut cea mai mare crestere in aceasta perioada, de 1,6%, avansuri semnificative au mai fost inregistrate in Ungaria (0,8%), Polonia si Bulgaria (0,6%).

Cele mai mari contractii au fost in Cipru (-0,8%) si Cehia (-0,5%).

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#crestere economica trimestru 3, #crestere economica T3, #crestere economica trimestrul trei , #crestere economica