Ziare.com

Fitch: Tarile est-europene trebuie sa continue reformele (Video)

de Constantin Pescaru
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:43

   

Fitch: Tarile est-europene trebuie sa continue reformele (Video)
Intr-un nou raport, agentia de rating Fitch avertizeaza ca statele est-europene din UE, inclusiv Romania, trebuie sa continue implementarea reformelor structurale pentru a-si asigura cresterea economica in viitorul apropiat.

Agentia de rating estimeaza ca produsul intern brut al acestor tari va creste, in medie, cu 1,2% in acest an, mai mult cu 0,6% fata de 2012.

Insa exista in continuare diferente uriase intre aceste natiuni, noteaza New Europe.

Ratele recente de crestere pentru statele din regiune reflecta recesiunea generala din intreaga UE care a debutat in primul trimestru al anului 2008. Economia Ungariei s-a deteriorat cel mai mult, in ultimii cinci ani, cu 0,6%, Romania a suferit o reducere de 0,5%, fiind urmata de Bulgaria si Republica Ceha, cu -0,1%.

Cu toate acestea, Polonia iese in evidenta, inregistrand un avans ametitor al PIB-ului de 14%, in perioada mentionata.

Previziunile Fitch pentru 2013

Fitch a dezvaluit in raport ca datele pentru prima parte a acestui an sugereaza faptul ca increderea consumatorilor este redusa in intreaga zona, iar somajul va creste pana la 10%, pentru prima data dupa 2006.

Utilizarea fondurilor structurale si de coeziune ale UE ar putea propulsa cererea de crestere prin stimularea investitiilor publice, dar pana acum acest proces a fost lent.

"Unele tari ca Romania au rate de absorbtie scazute: birocratia excesiva impiedica utilizarea fondurilor structurale si de coeziune, in timp ce noile administratii introduc adesea modificari ce complica procesul in continuare. Statele trebuie sa identifice proiecte viabile ce vor utiliza eficient fondurile UE, ele trebuie de asemenea sa intreprinda imbunatatiri ale climatului de afaceri care vor stimula investitiile", a explicat Paul Rawkins, directorul Fitch pentru Europa emergenta, care a contribuit la raport.

In ciuda crizei economice, aceste tari au sanse sa ajunga la o crestere sustenabila, mai considera cei de la agentia de rating.

Previziunile facute de Comisia Europeana arata ca Polonia va avea o crestere economica de 2,6% anul viitor, fiind urmata de Romania cu 1,7%, Bulgaria 0,7%, Republica Ceha 0,4%. Ungaria va suferi cel mai mult, avand in vedere ca este posibil sa inregistreze o contractie de 0,8%.

"Pentru a asigura cresterea viitoare in toate tarile est-europene, ele vor trebui sa imbratiseze reformele intr-o gama larga de sectoare, inclusiv pensii, asistenta medicala publica, piata muncii, unde ar trebui sa fie mai usor sa se angajeze si sa se concedieze, si in intreprinderile de stat", a conchis Paul Rawkins.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 231 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor