FMI taie si spanzura: Care sunt cele mai recente prognoze (Grafic)

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 10:11
2987 citiri
FMI taie si spanzura: Care sunt cele mai recente prognoze (Grafic)
Foto: Twitter/IMF

Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit prognoza de crestere a economiei globale, realizand cea mai mare reducere din ultimii trei ani.

Potrivit celor mai recente estimari, publicate in raportul prezentat pe site, produsul intern brut la nivel mondial va fi mai mare cu 3,5% in 2015.

Cresterea economica estimata de FMI in luna octombrie a anului trecut era de 3,8%.

Creditorul international sustine ca in 2016 se va inregistra un avans de 4%, fata de 3,7%, cat era prognoza anterioara.

"Economia globala are de de depasit provocari putenice si complexe", a transmis Olivier Blanchard, economistul sef al FMI.

"Pe de o parte, tarile dezvoltate au de castigat de pe urma declinului pretului petrolului. In schimb, in multe parti ale lumii, rezultatele negative pe termen lung afecteaza cererea, creandu-se astfel un puternic contracurent", a adaugat acesta, potrivit Bloomberg.

FMI a redus prognozele pentru mai multe regiuni, incluziv zona euro, Japonia, China si America Latina.

Totusi, cele mai importante revizuiri negative au avut loc in Rusia si in alti exportatori de petrol, precum Arabia Saudita.

De curand, seful FMI Christine Lagarde a subliniat faptul ca ieftinirea titeiului si cresterea SUA nu reprezinta "un leac" pentru performanta slaba a celorlalte regiuni.

Care sunt estimarile

O exceptie importanta de la tendinta la nivel global este SUA, care va inregistra un avans de 3,6% in 2015 si 3,3% in 2016, de la 2,4% in 2014, pe fondul cererii interne solide, arata FMI.

La polul opus, institutia a inrautatit perspectivele de crestere pentru zona euro, la 1,2% in 2015 si 1,4% in 2016. Motorul Batranului Continent, Germania, va avea un PIB mai mare cu 1,3% anul acesta si cu 1,5% anul viitor, in timp ce Franta va creste cu 0,9% in 2014 si cu 1,3% in 2015.

Mai mult, FMI a mentinut neschimbate estimarile privind avansul economiei Marii Britanii in acest an, la 2,7%. In 2016, expansiunea e de 2,4%.

In Japonia, estimarile arata o crestere de 0,6% in 2015 si 0,8% in 2016.

Economiile emergente si statele in curs de dezvoltare din Europa, din care face parte si Romania, ar urma sa avanseze cu 2,9% anul acesta si de 3,1% anul viitor, fata de un avans de 5,1% in 2014 si de 5,4% in 2015 prognozat in octombrie.

PIB-ul Chinei va creste cu 6,8% in 2015 si cu 6,3% in 2016, din cauza masurilor ce vizeaza incetinirea cresterii creditarii si majorarea costului capitalului.

Pe de alta parte, cresterea va fi sub estimari in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, din cauza turbulentelor politice din regiune.

Cea mai drastica revizuire a fost pentru Rusia, unde PIB-ul ar urma sa scada anul acesta cu 3% si cu 1% anul viitor, fata de o crestere de 3,5% in 2015 si 2,5% in 2016, prognozata in octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#crestere economica mondiala FMI, #previziuni FMI crestere economica, #FMI crestere economica , #crestere economica