G20 si drumul spre o crestere economica echilibrata

Duminica, 06 Septembrie 2009, ora 18:15
1256 citiri
G20 si drumul spre o crestere economica echilibrata
Foto: topnews.in

Confruntati cu socul nemaivazut al acestei crize, liderii G20 si-au unit eforturile pentru a impulsiona cresterea economica, noile politici fiscale si monetare compunand cel mai mare pachet de stimuli pe care l-a vazut lumea pana acum.

Primele semne de stabilitate pe pietele financiare confirma ca masurile luate de G20 incep sa puna lucrurile in ordine. China, Coreea de Sud si alte tari asiatice isi revin rapid, in timp ce in luna iunie, Franta, Japonia si Germania au inregistrat primul trimestru de crestere de dupa 2008, comenteaza Financial Times.

Desi aceste stiri pozitive ajuta la recapatarea increderii, ele nu garanteaza o stabilitate globala. Nu a venit inca vremea sa ne complacem. Lumea trebuie sa se mai confrunte cu cateva provocari, care vor trece prin mana liderilor G20.

Prima provocare este indeplinirea responsabilitatilor asumate. In multe tari, pachetele de stimuli inca nu si-au atins scopul. Mai este de mult de munca pentru a implementa masurile de reforma propuse de G20 pentru modernizarea institutiilor financiare internationale si pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare.

A doua provocare economica internationala este medierea trecerii de la criza la stabilitate. Dupa ce in lupta anticriza au fost aruncate masuri fiscale, monetare si financiare extraordinare, guvernele lumii vor trebui sa isi schimbe radical tactica pe masura ce apare cresterea economica. Altfel, risca intoarcerea inflatiei.

Pentru a depasi masurile anticriza va fi nevoie de organizare, coordonare si credibilitate. G20 trebuie sa se afle la varful acestui proces, jucand un rol important in facilitarea acordurilor internationale.

Tranzitia catre o crestere economica echilibrata este a treia provocare majora. Pentru a o duce la bun sfarsit va fi nevoie de cooperare si flexibilitate. Flexibilitate pentru ca fiecare tara are propria traiectorie catre o crestere care sa poata fi mentinuta, iar cooperare pentru ca aceasta criza ne-a invatat ca strategiile macroeconomice nationale dezvoltate izolat pot duce la un dezechilibru periculos.

Dezvoltarea unui cadru flexibil pentru a coordona politica macroeconomica va fi o provocare importanta pentru G20, iar summitul de luna aceasta de la Pittsburgh va fi o ocazie pentru ca liderii acestui grup sa inceapa procesul de ghidare pentru tranzitia globala. La Pittsburgh, liderii G20 ar trebui sa se puna de acord asupra unui proces in trei trepte.

Mai intai, guvernele trebuie sa dezvolte propriile strategii de recuperare. In al doilea rand, ar trebui sa aduca aceste strategii in fata Fondului Monetar International pana la sfarsitul anului si sa astepte reactii si sugestii din partea acestuia. In al treilea rand, liderii G20 ar trebui sa se intalneasca din nou in 2010 (atunci cand Coreea de Sud va detine sefia) pentru a se pune de acord in legatura cu responsabilitatile fiecaruia si actiunile care mai trebuiesc luate pentru a duce la bun sfarsit cadrul de management post-criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#G20 criza economica, #summit G20 Pittsburgh, #masuri anticriza G20 , #crestere economica