In buzunarul nostru, 2013 e prognozat cu cod galben

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 18:53
4184 citiri
In buzunarul nostru, 2013 e prognozat cu cod galben
foto google

Europa are o pondere de 7% din populatia lumii, are un PIB de 25% fata de cel mondial dar plateste 50% din cheltuielile sociale ale omenirii.

Ca urmare, avem in fata un program neinchipuit de dur, ca sa mentinem in continuare prosperitatea si modul de viata - comenteaza un articol din La Tribune.

O erata pentru pensionari

S-ar putea ca in anul ce vine, mai bine zis in anii ce vin, problemele apasatoare europene sa nu fie nici datoriile suverane, nici gaurile negre pe care si le-au facut unii din nepricepere, ci mai curand durerea asistatilor social, protejati de legi generoase, pe care visteriile cu greu le mai onoreza.

Poate ca atunci cand au fost gandite legile, aveau o baza, dar intre timp s-au inmultit somerii, pensionarii, bolnavii si toti cel care trag de limitatele bugetor sociale.

Ponderea Romaniei fata de populatia lumii n-are rost s-o socotim in procente, nici ponderea modestului nostru PIB, dar cheltuielile sociale par sa tina pas cu cele europene si de aceea bunele intentii declarate de noua guvernare au de promovat un examen greu.

Deja am asistat la spectacolul jenant cand, in campania electorala, doamna Mariana Campeanu promitea indexarea pensiilor de la 1 februarie, iar acum observa ca indexarea lipseste din progamul de guvernare si explica telespectatorilor ca s-a produs o erata.

Naucitoarea precizie a cifrelor nesigure

Dar cetateanul nostru e derutat si mai mult, datorita cifrelor. Inflatia e prognozata cu 5%, iar pretul la fructe si zarzavat a crescut cu vreo 50%. Omul stie ca plateste din buzunar preturi si nu inflatie.

Un naiv ar putea sa-si inchipuie ca ne jucam cu cifre fictive. Nicidecum. Preturile sunt preturi, iar Inflatia este expresia masei monetare lansata de banca centrala pe piata.

Ea este o sinteza. Acolo intra, rosiile, branza, cotletul, dar si unele materiale de constructii ieftinite, aparatura electronica nesolicitata si chiar serviciul frizerului, ramas nemodificat. Una peste alta, n-am nicio indoiala ca cei 5% sunt rezultatul unui calcul corect.

Este evident insa ca omul de rand nu-si cumpara in fiecare zi mixer si nici nu se tunde in fiecare dimineata, dar mananca zilnic branza cu paine. Il lasa rece precizia alarmanta, cu care a crescut inflatia de la 3,2% la 5,1%.

Pe de alta parte insa, nu s-a nascut inca omul care sa faca o aritmetica destul de cuprinzatoare, pentru ca sa includa in ea toate cheltuielile omului intr-o singura socoteala si s-o dea ca indicator national.

Puterea de cumparare

De fapt, exista un indicator cu adevarat semnificativ insa greu de calculat si pe care specialistii par sa-l ocoleasca, facandu-se ca nu-l observa. Acest indicator este puterea de cumparare.

Puterea de cumpartare nu este nici pretul zarzavatului nici inflatia procentuala. Ea este ceea ce poate cumpara omul cu banii pe care ii are.

Din pacate, nici analistii politici care se cearta la televizor ca-n piata, nici partidele de stanga sau de dreapta si nici cel mai recent program de guvernare nu spun o vorba despre puterea de cumparare a cetateanului.

Ar fi si greu sa spuna. Mai bine zis, incomod. Ar trebui sa tina seama de suma cu care au crescut salariile unor bugetari, de cea cu care le-au scazut celor din mediul privat, de cat mai primesc asistatii sociali, mai ales somerii, de tichetele de masa care se dau sau nu se mai dau, de pretul gigacaloriei si benzinei, de rata la banca in functie de cursul euro si de ce-i ramane omului ca sa cumpere in cele din urma rosii si branza.

Vine FMI ca sa ne dea OK

Puterea de cumparare este, in cele din urma principalul indicator din buzunarul omului, acel parametru pe care, indiferent daca il anunta Banca Nationala sau nu, daca tine cont de el statistica sau nu, cetateanul il simte precis in bugetul familiei sale.

Pentru cetatean, trei factori sunt esentiali: ce intra in buzunarul lui, ce iese de acolo obligatoriu si ce-i mai ramane in final ca sa-si astampere foamea.

Asa cum spuneam la inceput, intreaga Europa simte ca vin nori negri in 2013. Poate la noi taxele vor scadea, poate impozitele se vor micsora, poate ca guvernul va convinge FMI sa ne dea OK la indexarea pensiilor si marirea salariilor.

Oricum ai intoarce-o insa, intr-un an care se asteapta greu, vestile despre puterea de cumparare n-au cum sa fie optimiste. Daca nu era asa, programul de guvernare incepea tocmai cu acest capitol, ca sa se faleasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#puterea de cumparare, #indexarea pensiilor, #Mariana Campeanu PNL , #crestere economica