ING: PIB-ul Romaniei va scadea in urmatoarele 6 - 9 luni

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 23:30
1636 citiri
ING: PIB-ul Romaniei va scadea in urmatoarele 6 - 9 luni
Foto: Arhiva

Economia Romaniei va continua sa scada in urmatoarele trei trimestre, dupa ce, in trimestrul al treilea din acest an, produsul intern brut s-a redus cu 2,5 la suta, potrivit estimarilor ING.

In ultimul trimestru din acest an, PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze o scadere de 1 la suta, urmata de o depreciere de 1,1 la suta, in primul trimestru din 2011, si de 0,7 la suta in al doilea trimestru de anul viitor, se arata intr-o analiza ING, remisa Ziare.com.

"Estimarea noastra pentru cresterea economica din 2011 (+0,2%) este, in continuare, semnificativ diferita fata de alte estimari (media este +1,2%, iar FMI estimeaza 1,5%). Prognoza noastra se explica prin efectele intarziate ale masurilor de austeritate implementate in iulie 2010, luptele politice continue si masurile de aditionale de reduceri de cheltuieli pentru bugetul din 2011", se arata in analiza ING.

"Va fi nevoie de o politica fiscala foarte restrictiva, avand in vedere ca scopul este reducerea deficitului bugetar de la 6,8 la suta la numai 4,4 la suta din PIB. Toate aceste lucruri vor dauna economiei in urmatoarele 6 - 9 luni", completeaza analistii bancii.

Totusi, dupa aceasta perioada, cresterea economica va reveni, insa la o rata moderata.

Potrivit ING, turbulentele politice din ultimul timp reduc increderea investitorilor si, prin urmare, si activitatea economica. Banca ia in considerare si o eventuala destramare a coalitiei, desi specifica faptul ca nu acesta este scenariul de baza pe care s-au bazat estimarile.

Nu in ultimul rand, nemultumirile sociale sunt extrem de importante, mai ales in contextul continuarii masurilor de austeritate si a tintelor "ambitioase" pentru deficitul bugetar din 2011.

"Alegerile generale din 2012 reprezinta, de asemenea, un punct negativ din punctul de vedere al reformelor, deoarece tentatia de a cheltui mai multi bani pentru a stimula cresterea este foarte mare. Riscul este aparitia unor reforme intarziate sau mai slabe, ceea ce ar insemna o recesiune mai putin severa si in 2011 si chiar in 2012", se arata in analiza.

Pe de alta parte, faptul ca Romania este pe cale de a semna un nou acord cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana are implicatii pozitive pe termen scurt si mediu, sporind credibilitatea tarii si sugerand faptul ca reformele vor continua si, probabil, cresterea economica se va relua.

BNR are tinte nerealiste pentru inflatie

Potrivit analistilor ING, Banca Nationala a Romaniei continua sa fie optimista in privinta tintelor de inflatie. Astfel, tinta de 3 la suta pentru 2012 si cea multianuala de 2,5 la suta, incepand din 2013, este nerealista.

"Aceste tinte nu ia in considerare nevoia de reforme structurale si nivelul dezvoltarii Romaniei din acest moment. Aceste tinte sunt sub nivelul optim, deoarece atingerea lor ar necesita politici monetare foarte restrictive, deoarece BNR nu are un control ferm asupra inflatiei. Asemenea politici ar dauna activitatii economice, in timp ce politici insuficient de restrictive ar conduce la alte tinte ratate", se arata in raportul ING.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #scadere economica Romania, #tinta inflatie BNR , #crestere economica