Mediul de afaceri, pesimist in privinta economiei in 2012 - Deloitte

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:51
635 citiri
Mediul de afaceri, pesimist in privinta economiei in 2012 - Deloitte
Foto: Arhiva

Oamenii de afaceri din Europa Centrala sunt pesimisti cu privire la evolutia economica din regiune in 2012, din cauza temerilor ca actuala criza a datoriilor suverane s-ar putea agrava, potrivit raportului Business Sentiment Index, realizat de firma de consultanta financiara Deloitte.

Numai 16% dintre respondenti sunt optimisti in privinta perspectivelor economice generale in urmatoarele sase luni. In acelasi timp, 43% dintre ei cred ca situatia se va deteriora in viitorul apropiat, se arata in studiul Deloitte, remis Ziare.com.

Opinia directorilor executivi difera semnificativ de la tara la tara. Inca de la izbucnirea crizei globale, Europa Centrala s-a impartit in doua tabere in privinta perspectivelor economice. Nordul regiunii (Polonia, Cehia, Slovacia) a fost in general mai optimist. In acelasi timp, tarile din sud (Ungaria, Romania si Croatia) s-au aratat, in permanenta, mai prudente.

Directorii romani sunt cei mai pesimisti in ceea ce priveste perspectivele financiare ale companiilor lor. Se continua, astfel, tendinta remarcata la editiile anterioare, ponderea de optimisti coborand de la 63% (trimestrul 3 din 2010) la 48% (trimestrul 2 din 2011), respectiv 31% acum. Pe de alta parte, din studiu reiese si o schimbare importanta in ceea ce priveste asteptarile de crestere a veniturilor din vanzari si a planurilor de achizitii pe urmatoarele 12 luni.

In mod evident, accentuarea crizei datoriilor suverane din Europa si a incertitudinii de la nivel global provoaca schimbari considerabile la nivelul increderii in regiunea nordica din Europa Centrala. Acest lucru aliniaza de fapt tarile respective la statele din sud, care au fost mai prudente in cursul ultimelor luni.

Dintre toate tarile incluse in studiu, Slovacia s-a evidentiat prin cea mai accentuata deteriorare a sentimentului privind perspectivele economiei nationale. In luna iunie, 84% dintre respondenti erau optimisti, dar acum doar 12% se mai asteapta la o schimbare pozitiva.

Aproape toti participantii (99%) spun ca ajutorul de stat nu a fost un factor decisiv la momentul realizarii de investitii in trecut. Doar 8% dintre ei considera ca ajutorul de stat s-a dovedit foarte important in cazul unei investitii anterioare, in timp ce 67% au indicat ca ajutorul de stat nu a fost luat deloc in calcul.

T.B.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#crestere economica 2012, #sentiment incredere oameni afaceri , #crestere economica