Mihai Tanasescu: Economia Romaniei ar putea creste cu 4 - 5 la suta

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 08:41
2778 citiri
Mihai Tanasescu: Economia Romaniei ar putea creste cu 4 - 5 la suta
Foto: Financiarul

Economia Romaniei ar putea sa se majoreze cu o rata de 4 - 5 la suta anual, in viitor, insa, pe termen scurt, in 2011 - 2012, trendul va fi mai "timid", este de parere Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International.

"Romania are mari resurse si are un potential enorm. Exista aceasta umbra asupra faptului ca Romania nu mai poate sa mai faca nimic. Din contra, Romania poate. Romaniei ii lipseste acea zvacnire pentru a demonstra credibilitate si stabilitate", a explicat Mihai Tanasescu, intr-un interviu pentru Bloombiz.

Potrivit spuselor sale, Romania are nevoie de proiecte bine definite, pentru perioade mai mari decat dureaza un ciclu electoral.

"Politicile publice trebuie sa fie bine determinate, bine transmise si respectate, fiindca credibilitatea inseamna respectarea angajamentelor", a spus Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI sustine ca reluarea procesului de crestere economica trebuie sa aiba la baza trei lucruri. In primul rand, reforma statului, a cheltuielilor bugetare, astfel incat "bugetul sa devina un instrument credibil in fata investitorilor".

In al doilea rand, dezvoltarea trebuie facuta pe zona investitionala, a infrastructurii, cercetarii si reformelor in educatie, sanatate, agricultura.

Iar, in al treilea, rand, bugetul ar trebui sa urmareasca alocarea resurselor astfel incat sa fie atrase fonduri.

"Ma refer aici la proiecte cu finantare europeana care trebuie foarte bine prioritizate si foarte bine puse in aplicare. Mai departe, aceste proiecte ar trebui sa atraga capital strain privat, investitii straine directe, care sa vina si sa completeze aceste resurse pentru a putea schimba modelul de crestere economica in Romania", a explicat Tanasescu.

Potrivit spuselor sale, statul trebuie sa fie motorul cresterii, cel care genereaza proiecte si face strategii, astfel incat mediul de afaceri sa stie exact in ce domenii sa investeasca.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Mihai Tanasescu, #crestere economica Romania, #mihai tanasescu fmi , #crestere economica