Misiune imposibila pentru Romania in 2013?

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 09:24
3722 citiri
Misiune imposibila pentru Romania in 2013?
Foto: robyony.deviantart.com

Desi Guvernul este optimist in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei in 2013, economistii sustin ca acest an va fi, totusi, unul plin de povocari.

"Perspectivele cresterii economice sunt slabe, estimam o accelerare de la 0%, ce a fost probabil inregistrata in 2012, catre 0,5%", a precizat Vlad Muscalu, economist senior la ING Bank, pentru Ziare.com.

El sustine ca acest avans neglijabil va fi determinat, in cea mai mare parte, de situatia externa, in conditiile in care zona euro, cea mai mare piata de desfacere pentru bunurile romanesti, va reusi sa iasa din recesiune, insa nu va inregistra o crestere economica notabila.

Florian Libocor, economist sef al BRD, a realizat un scenariu optimist, pentru Ziare.com, care, insa, depinde de foarte multe variabile.

"O crestere economica de circa 2% in 2013 este fezabila, avand la baza o

revenire a industriei si serviciilor, precum si un an agricol bun. De asemenea, este de asteptat o refacere graduala a consumului, accelerarea investitiilor si un acompaniament adecvat din partea exporturilor", a mentionat economistul.

Din punct de vedere al intrarilor de resurse financiare, el considera ca sunt esentiale refecerea increderii in mediul de business pentru atragerea investitiilor straine, a fondurilor europene si pentru diversificarea pietelor si a produselor de export.

"Ele au capacitatea de a genera valoare adaugata, dezvoltare economica si bunastare", a subliniat economistul.

De asemenea, Florian Libocor a punctat faptul ca este important sa construim infrastructura, "pentru a conecta regiunile si sa fructificam mai bine caile navigabile de care dispunem, in mod special Dunarea".

Ce promite Guvernul

Conform prognozei oficiale, realizata de Comisia Nationala de Prognoza si publicata pe site in noiembrie 2012, Romania va avea o crestere economica de 2%, in 2013, sustinuta de o performanta notabila in toate sectoarele: industria va creste cu 1,6%, agricultura cu 4,4%, constructiile cu 5,1%, iar serviciile cu 1,4%.

De asemenea, se asteapta ca si consumul sa prinda avant (+1,9%), iar exporturile si importurile sa creasca cu 3,8%, respectiv 5,1%.

Prognoze oficiale pentru 2013: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj

Insa premierul Victor Ponta este si mai optimist. Potrivit programului de guvernare al USL, tara noastra va inregistra o crestere economica de 3% pe an, in perioada 2013 - 2016.

Programul de guvernare: Crestere economica anuala de 3 la suta din PIB

De asemenea, guvernul si-a planificat un deficit bugetar de sub 3 procente din produsul intern brut, pe sistem ESA, pana in 2016, pentru a respecta normele impuse de Uniunea Europeana.

Potrivit programului de guvernare, se doreste atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB, in 2014, si mentinerea la acest nivel in 2015 si 2016.

Nu in ultimul rand, se prevede mentinerea datoriei publice sub nivelul de 60% din PIB, fixat prin Tratatul de la Maastricht.

Care este realitatea

Intr-adevar, daca vor fi atinse, obiectivele ar putea transforma Romania in una din cele mai puternice tari emergente din Europa, alaturi de Polonia.

Insa s-a observat de nenumarate ori ca prognozele nu s-au adeverit, ci s-au micsorat odata cu trecerea timpului.

Pentru analiza comparativa, am luat in calcul cresterea economica anticipata de CNP pentru anul 2013, in perioada 2007-2012.

Astfel, prognoza oficiala a fost redusa drastic in 2012, la 2%, fata de 2007, inainte de izbucnirea crizei, cand se anticipa ca, in 2013, Romania sa aiba o crestere economica de 5,7%.

Insa chiar daca aceste cifre nu au fost atinse, tara noastra are toate sansele sa se mentina pe linia de plutire.

Potrivit Institutului National de Statistica, in 2011, industria a avut cea mai mare pondere in PIB, de 26,5%, fiind urmata de comert, cu 21,3%, revenind astfel la structura regasita inainte de anii de criza, in conditiile in care agricultura, constructiile si sectorul financiar au avut valori aproape neschimbate. In plus, este probabil ca acest lucru sa se fi pastrat si pentru 2012.

O economie care se bazeaza cel mai mult pe industrie are toate sansele sa reziste in fata crizei si sa evite recesiunea. Contrariul ne-a fost demonstrat in anii 2008-2009, cand tara noastra a intrat in recesiune din cauza exploziei consumului.

"Industria este o ramura fara de care economia Romaniei nu se poate dezvolta sustenabil. Desi in declin sau cu o crestere mica, industria are cea mai mare contributie la formarea PIB, de aproximativ 30%", ne-a explicat analistul Tradeville, Magda Sirghe.

Insa situatia din Romania nu este una singulara in Uniunea Europeana. Expertii agentiei de evaluare Moody's prognozeaza o crestere economia pentru Germania de 1,2%, in timp ce Spania si Grecia vor avea contractii de 1,5%, respectiv 4,5% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#previziuni economie Romania 2013, #economie Romania 2013, #crestere economica Romania 2013 , #crestere economica
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
prostii care l-au crezut pe ponta o sa suporte consecintele !
Poza Te-o
Te-o
rank 5