OCDE reduce prognozele de crestere globala din cauza crizei din Europa

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 20:49
1120 citiri
OCDE reduce prognozele de crestere globala din cauza crizei din Europa
Foto: Arhiva

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a redus estimarile privind cresterea globala, avertizand ca criza datoriilor suverane din zona euro aflata in recesiune reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale.

In acest context, OCDE le-a cerut bancilor centrale sa se pregateasca pentru mai multe masuri exceptionale de relaxare monetara, daca politicienii nu vor reusi vina cu masuri credibile pentru rezolvarea crizei datoriilor, noteaza Reuters.

Astfel, OCDE estimeaza o crestere de 2,9% in acest an si de 3,4% in 2013, fata de 3,4%, respectiv 4,2% anterior.

Zona euro se confrunta cu doi ani de contractie economica, in timp ce Statele Unite ale Americii risca sa intre in recesiune in cazul in care parlamentarii americani nu vor gasi o solutie pentru a evita "varful fiscal". OCDE si-a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru 2013 si in ceea ce priveste SUA, la 2% de la 2,6%.

"Varful fiscal din SUA este o sursa foarte importanta de ingrijorare, insa cele mai mari riscuri vin din partea zonei euro ", a spus Pier Carlo Padoan, economist sef al OCDE.

Institutia estimeaza ca economia din zona euro va inregistra o contractie de 0,4% in acest an si de 0,1% anul viitor, urmand sa revina pe crestere in 2014, cu o rata de 1,3%.

OCDE a avertizat guvernele ca adopta masuri prea dure de austeritate si le-a recomandat Chinei si Germaniei sa introduca stimulente temporare pentru a favoriza cresterea.

De asemenea, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa ia mai multe masuri pe termen scurt daca situatia se deterioreaza, a adaugat Padoan.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#OCDE reducere prognoze economie, #scadere prognoze crestere economie, #ecobomie globala, #criza zona euro , #crestere economica