Oficialii Franklin Templeton: Romania ar putea iesi prima din criza, cu o crestere economica puternica

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 15:47
3922 citiri
Oficialii Franklin Templeton: Romania ar putea iesi prima din criza, cu o crestere economica puternica
Foto: Arhiva

Romania a luat deja "medicamentul amar" aplicat de FMI si este, din acest motiv, bine pozitionata pentru accelerarea cresterii economice in anii urmatori, sunt de parere Mark Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets Group, si Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea.

Potrivit acestora, 2012 poate sa fie un an dificil, din cauza problemelor din zona euro, insa, odata ce aceste probleme se amelioreaza, economia Romaniei ar putea sa fie prima care iese din criza europeana cu o crestere economica puternica, se arata intr-un comunicat al Franklin Templeton, remis Ziare.com.

In plus, Mobius si Konieczny sustin ca majoritatea tarilor din Uniunea Europeana sunt inca nevoite sa aplice masurile dificile pe care Romania le-a luat deja.

"Acest aspect a fost deja recunoscut de agentiile de rating, Fitch promovand anul trecut Romania de la "BB+" la "BBB-"1, in timp ce multe dintre tarile Uniunii Europene au fost retrogradate puternic. Observam, de asemenea, o apreciere a situatiei financiare solide a Romaniei pe piata de credit default swaps (CDS), unde cotatia Romaniei era, la 31 ianuarie 2012, de 396.1, fata de 344.4 pentru Bulgaria, 586,8 pentru Ungaria, 828,6 pentru Ucraina dar si 6.060,7 pentru Grecia si 413,8 pentru Italia", au precizat cei doi.

In acest an, cresterea economica a Romaniei poate fi determinata de vanzarile cu amanuntul si proiectele de infrastructura, care ar trebui sa acopere posibila diminuare a exporturilor. Astfel, pe baza prognozelor Guvernului si Fondului Monetar International, PIB-ul ar trebui sa se majoreze cu 1,75 - 2,25%.

In prinvinta leului, cei doi se asteapta la o intarire a acestuia fata de alte monede, dupa ce, in 2011, a depasit ca performanta aproape toate monedele din regiune.

"Pentru pietele de capital, speram ca 2012 va fi un an si mai interesant decat 2011, an in care Fondul Proprietatea a fost listat si a devenit imediat de departe cea mai lichida companie de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In plus, speram sa asistam la o serie de oferte publice secundare, inclusiv pentru Petrom, Transelectrica si Transgaz, si, cel mai important, la progrese sau la finalizarea ofertelor publice initiale pentru Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Aceste tranzactii, daca vor avea succes, ar putea transforma BVB intr-un jucator regional foarte important si ar contribui la facilitarea accesului la capital pentru companiile locale", au precizat Mobius si Konieczny.

Nu in ultimul rand, ei antipeaza ca alegerile din 2012 ar putea perturba, intr-o oarecare masura, procesul de reforma si ar putea crea un anumit efect de incertitudine dar, pe termen lung, vor contribui la consolidarea democratiei.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#crestere economica, #fondul proprietatea, #Franklin Templeton , #crestere economica