Ziare.com

Optimism in Grecia. Va fi crestere pentru prima data din 2008?

de Camelia Sisea
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 16:38

   

Optimism in Grecia. Va fi crestere pentru prima data din 2008?
Guvernul de la Atena a anuntat ca se asteapta ca economia tarii sa revina pe crestere, pentru prima data din 2008, incepand cu al treilea trimestru al anului.

Autoritatile din Grecia au implementat un amplu program de austeritate pentru a putea respecta termenii unui program international de asistenta financiara, aminteste ABC Net.

Imprumutul extern a fost necesar ca urmare a nivelului foarte ridicat al datoriilor tarii si a deficitului bugetar urias.

Insa premierul grec Antonis Samaras a declarat recent ca situatia Greciei s-a stabilizat, iar tara se afla din nou pe picioarele sale.

"In al treilea trimestrul al anului 2014, economia Greciei va inregistra crestere pentru prima data dupa 24 de trimestre", a spus Samaras, cu ocazia unui eveniment din nordul Greciei.

Economia tarii a inregistrat o contractie de 1,1% in primele trei luni ale acestui an si de 0,3% in al doilea trimestru, in timp ce guvernul se asteapta la o crestere de 0,6% a produsului intern brut pentru 2014, dupa mai bine de jumatate de deceniu de recesiune.

Pe parcursul recesiunii, unu din patru greci a ramas fara loc de munca, iar veniturile populatiei s-au redus cu aproape o treime.

Grecia a inceput sa isi revina dupa ce in 2012 s-a aflat aproape de intrarea in incapacitate de plata, fiind amenintata inclusiv existenta zonei euro. Grecia ramane cea mai indatorata natiune din acest bloc economic.

Datoria Atenei va depasi 177% din PIB in acest an, conform estimarilor.

De asemenea, Samaras a anuntat si reducerea mai multor taxe impopulare, introduse in momentul de varf al crizei datoriilor. Astfel, guvernul are in vedere o taiere de 30% a taxei pe combustibilul folosit pentru incalzirea populatiei, precum si o reducere a "taxei de solidaritate".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 828 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor