Paraguay a inregistrat in 2010 o crestere economica record de 14,5%

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 09:32
1808 citiri

Paraguay, una dintre tarile cele mai sarace din America de Sud, va incheia anul 2010 cu rata de crestere fara precedent de 14,5%, datorita exporturilor record de cereale si de carne de vita, a anuntat joi presedintele Fernando Lugo.

"Paraguayul este astazi campionul cresterii economice in America si in lume", a afirmat liderul de stanga ales in 2008, supranumit "episcopul saracilor" din cauza trecutului sau ecleziastic, arata AFP.

"Aceasta crestere inedita in istoria economiei paraguayene, de 14,5%, ne face mandri si fericiti", a adaugat presedintele in mesajul sau traditional de Craciun.

Cresterea economica din Paraguay este in acest an rezultatul exporturilor record de cereale, in special de soia, si de carne de vita, favorizata de conditii climatice propice, potrivit expertilor.

Suprafata cultivata cu soia a crescut de la mai putin de un milion de hectare in 1996, la aproape 2,7 milioane in prezent. Paraguayul a devenit practic al patrulea exportator mondial de soia, asigurand in principal necesarul pentru Europa.

Guvernul de la Asuncion intretine insa relatii tensionate cu producatorii agricoli, din cauza dorintei sale de taxa exporturile de cereale, asa cum s-a intamplat in Brazilia si in Argentina. Acesta va propune un proiect de lege in acest sens in luna martie a anului viitor, potrivit ministrului finantelor, Dionisio Borda.

Precedentul record al Paraguayului in materie de crestere dateaza din 1978 (12%), in plina perioada de constructie a hidrocentralei de la Itaipu, pe care o administreaza impreuna cu Brazilia.

Aproape toate tarile din regiune si-au revenit rapid dupa criza economica din 2008-2009 si ar urma sa anunte rate de crestere ridicate, a anuntat saptamana trecuta Comisia economica pentru America latina si Caraibe (Cepal). In spatele Paraguayului, pe care Cepal il crediteaza cu o crestere de 9,7%, urmeaza Uruguay (9%), Peru (8,6%), Argentina (8,4%), Brazilia (7,7%), Mexic si Chile (5,3%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Paraguay crestere economica record, #Paraguay crestere economica , #crestere economica