Pe urmele Asiei: Va ajunge Africa o putere economica mondiala?

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 10:27
4455 citiri
Pe urmele Asiei: Va ajunge Africa o putere economica mondiala?
Foto:kabiza.com

Dupa decenii intregi de crestere economica nesemnificativa, Africa are acum sansa sa urmeze calea castigatoare a Asiei.

In ultimul deceniu, sase din cele zece tari ale lumii care au inregistrat cea mai rapida crestere economica erau africane, informeaza The Economist.

In opt din ultimii zece ani, Africa a intrecut la crestere economica Asia de Est, inclusiv Japonia. In ciuda incetinirii cresterii economice in tarile din emisfera nordica, Fondul Monetar International asteapta un progres economic de 6%, in 2011, pentru continentul african, si aproape 6% in 2012.

Aparitia exploziva a bunurilor pe piata este, in parte, responsabila pentru acest progres. In perioada 2000-2008, un sfert din cresterea economica a Africii era datorata exploatarii resurselor naturale.

Factorii demografici favorabili sunt o alta cauza. Se estimeaza ca rata natalitatii se va prabusi in Asia si America Latina, caz in care jumatate din cresterea demografica estimata pentru urmatorii 40 de ani va avea loc in Africa.

Insa cresterea are mult de-a face si cu sectoarele de productie si servicii pe care economiile tarilor africane incearca sa le dezvolte. Marea intrebare este daca Africa se poate mentine in cazul in care cererea pentru bunuri scade simtitor.

Cu toate acestea, optimismul in privinta Africii trebuie administrat in doze mici, pentru ca, in continuare, sunt multe lucruri triste in interiorul continentului.

Majoritatea africanilor traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi. Productia de mancare, per capita, a scazut inca din anii 1960. Speranta de viata, in medie, nu depaseste 50 de ani. Foametea persista. Clima are de suferit, despaduririle si desertificarile fiind o problema majora.

Unele din tarile laudate pentru cresterea economica ametitoare, Angola si Guinea Ecuatoriala, sunt cleptocratii care profita de abundenta petrolului. Altele care incep sa cunoasca progrese economice, Rwanda si Etiopia sunt cunoscute pentru mediul politic toxic.

Congo pare in continuare ca se afla sub o vaga idee de guvernare, si aceea "hidos" de corupta.

Africa de Sud, care a fost un model pentru celelalte tari de pe continent, este acum putreda de coruptie.

Insa in ciuda acestor evidente deprimante, Africa are acum o clasa de mijloc care creste cu rapiditate: potrivit Standard Bank, aproximativ 60 de milioane de africani au un venit de 3.000 de dolari pe an, numarul acestora urmand sa atinga 100 de milioane in 2015. Totusi, rata investitiilor straine s-a inzecit in ultimul deceniu.

Prezenta Chinei in Africa a imbunatatit infrastructura de pe continent si a sprijinit sectorul productiei.

Alte tari din afara spatiului occidental, ca Brazilia, Turcia Malaezia sau India au investiti si ele.

Africa ar putea intra in piata globala prin intermediul industriei usoare sau a serviciilor, cum ar fi cele de call center.

Comertul transfrontalier, reprimat de catre rivalitatile politice, este in crestere, pe masura ce taxele incep sa scada si barierele economice sunt demontate.

Entuziasmul Africii pentru tehnologie este in crestere, pe continent fiind mai mult de 600 de milioane de utilizatori de telefoane mobile, adica mai mult decat in America si Europa.

Africa are inca nevoie de reforme. Guvernele ar trebui sa inlesneasca initiativa privata, sa reduca din taxe si sa colecteze in mod onest impozitele. Pamantul trebuie scos de sub detinerea comunala si dat spre folosinta fermierilor, astfel incat sa poata obtine credite si sa se extinda.

Dar, poate cel mai mult, politicienii trebuie sa se comporte in spiritul democratiei si sa lase fraiele puterii atunci cand votantii cer asta.

Autocratia, coruptia si conflictele nu o sa dispara peste noapte. Insa intr-o perioada neagra pentru economia globala, progresul Africii aduce aminte despre promisiunea transformatoare a cresterii economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Africa crestere economica progres, #progres economic Africa, #resurse petrol Africa , #crestere economica