Politicienii si economia: Ne conduc spre dezastru?

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 07:14
3401 citiri
Politicienii si economia: Ne conduc spre dezastru?

Intr-o economie slabita, asa cum este cea a Romaniei, o declaratie sau o decizie luata de clasa politica poate afecta grav finantele. In consecinta, guvernantii ar trebui sa sa renunte la interesele proprii si sa fie extrem de atenti atunci cand fac promisiuni sau adopta legi.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, este doar unul dintre cei care sustin ca liderii unei tari ar trebui sa aiba o implicatie limitata in acest domeniu.

"Nu credem ca exista alte probleme structurale pe termen lung in afara de interventia politicului in economie, care poate pune in pericol cresterea viitoare a Romaniei", a declarat oficialul FP, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Manager FP: Interventia politicului in economie pune in pericol cresterea Romaniei Interviu Ziare.com.

In prezent, statul roman tine "fraiele" economiei si ar trebui sa ia masuri care sa ajute la impulsionarea ei, mai ales ca tara noastra depinde, in mare parte, de conditiile meteo, care influenteaza agricultura, si de exporturile catre zona euro, lovita puternic de criza. In consecinta, Romania are un risc ridicat de volatilitate pe pietele financiare, care provine din acesti doi factori externi, astfel ca stabilitatea ar trebui sa vina din politicile interne.

De altfel, la fel ca in alte state europene, si la noi au fost aplicate masuri de austeritate. Economia si-a revenit usor dupa taierile salariale din 2010, insa alegerile parlamentare de pe 9 decembrie ar putea anula acest efect, mai ales daca prezentarea bugetului pe 2013 se va face in ianuarie.

"Din pacate in Romania, politicul are o influenta mult prea mare in mersul economiei. Daca va uitati ce se intampla in piata, in momentul de fata, veti vedea ca aproape totul este blocat. Cuvantul de ordine: asteptam alegerile. Evident, deciziile proaste si scandalurile politice trag in jos evolutia economica", a precizat Marian Dusan, presedintele Asociatiei Investitorilor Romani si Straini, pentru Ziare.com.

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a identificat principalele cauze pentru care deciziile politice cantaresc atat de mult in economie.

"In cazul Romaniei, este disproportionat de importanta (interventia politicului in economie - n.red.), ca urmare a lipsei infrastructurii, dar si lipsei de concurenta reala pe anumite piete (de exemplu: energie, combustibili). La aceasta se mai adauga legislatia incoerenta, schimbata de nenumarate ori (legea achizitiilor publice OUG34/2006, care a inregistrat peste 60 modificari, fiind una dintre cauzele presuspendarii proiectelor finantate din bugetul european).

Nu mai discutam de Codul Fiscal. In plus, birocratia, numirile politice la companii cu capital de stat sau la conducerea unor institutii pur administrative provoaca tot atatea dificultati mediului de afaceri", a explicat Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

Insa Romania nu este un caz singular. In Europa, din cauza crizei datoriilor suverane, deciziile politicului au influentat, in ultima vreme, mersul unor economii, in special a celor cu probleme, precum Grecia, Spania sau Italia.

"In economiile mature, politicul are o influenta minima in bunul mers al mediului de afaceri. Si asa este normal. Doar niste decizii catastrofale ar putea afecta pietele mature. Este adevarat insa ca, in tarile dezvoltate, clasa de mijloc este puternica, bine articulata, companiile mici si mijlocii sunt solide, nu au problemele pe care le au in Romania. Dar trebuie sa recunoastem, ca in aceste vremuri tulburi, deciziile politice au influentat mai mult decat trebuie economia", a mentionat Marian Dusan.

El il citeaza pe Milton Friedman, un celebru profesor american de economie, care spunea ca, daca ai lasa Guvernul sa administreze desertul Sahara, in cinci ani de zile ar ramane fara nisip si ca Marea Depresiune, ca si alte perioade de somaj sever, au fost cauzate de managementul prost al Guvernului, nu de instabilitatea economiei private.

Sunt politicienii constienti de sarcina pe care o au?

Intr-o perioada de criza, guvernantii ar trebui sa se concentreze pe sprijinirea mediului de afaceri si pe adoptarea unor masuri concrete de crestere, pentru ca viitorul tarii sa fie cat mai sigur.

"Toti comenteaza, dar lucrurile continua sa ramana neschimbate. Politicienii sunt mai 'constienti' de interesele personale. Economia este un concept vazut doar ca un generator de platitori de taxe. Toti vorbesc de dezvoltare economica, dar in afara de a mai vinde din capitalul de stat, nu au promovat coerent niciun program de reconfigurare a Romaniei, desi aceasta preocupare exista in tarile dezvoltate ale UE", ne-a spus Cristian Parvan.

La acest capitol sufera si alte state europene, precum Grecia, care, din cauza lipsei masurilor de stimulare economica, a devenit dependenta de imprumuturile externe.

Marian Dusan a facut o radiografie a starii economiei romanesti, subliniind ca investitiile straine sunt in cadere libera, companiile autohtone intra "pe capete" in insolventa, la capitolul fonduri europene suntem "corigentii Uniunii Europene", investitiile publice in mari lucrari de infrastructura "lipsesc cu desavarsire", consumul intern este "la pamant", pietele de export traditionale "s-au contractat teribil" si "nu avem politici fiscale stimulative pentru atragerea de capital strain".

"Guvernantii ar fi putut sa corecteze cateva dintre aceste aspecte. Si ma refer aici la o politica fiscala stimulativa pentru mediul de afaceri, la investitii publice cu valoare adaugata, la debirocratizarea si eliminarea coruptiei si incompetentei din institutiile de managament care se ocupa cu gestionarea fondurilor UE", a punctat acesta.

Guvernul ar trebui sa aiba o echipa de economisti "in spate"

In conditiile in care deciziile politice cantaresc foarte mult in economie, in functiile-cheie ale statului ar trebui sa existe specialisti in domeniile respective, sustin reprezentantii mediului de afaceri.

"Foarte rar gasesti politicieni care sa se priceapa la economie. Este nevoie ca la Finante, Transporturi, Dezvoltare Regionala, Economie sa pui ministrii specialisti pe domeniile respective. Altfel risti, cum s-a intamplat de altfel in ultimii ani, sa esuezi lamentabil si sa pui pe butuci o tara intreaga", a opinat Marian Dusan.

"Noi nu am avut bugete care sa raspunda nevoilor tarii, nu am avut politici fiscale prietenoase cu mediul de afaceri, nu am avut investitii masive in lucrari de infrastructura care sa produca pentru economie si nu sa consume (asa cum a fost cazul salilor de sport, a bazinelor de inot etc.), nu am avut politici clare de atragere a investitiilor straine. Din pacate, acum decontam costurile unei politici de austeritate care nu a fost dublata de strategii de stimulare a mediului antreprenorial", a mai declarat presedintele Asociatiei Investitorilor Romani si Straini.

Insa aceasta politica se regaseste si in alte state europene, asa cum sustine Cristian Parvan.

"Evident ca politicienii actuali, la nivelul zonei euro, sunt excesiv preocupati de conservarea puterii lor la nivel national sau european, 'mai multa Europa' sunand bine ca slogan, dar are o acoperire in realitati din ce in ce mai mica", a conchis presedintele AOAR.

Banca Morgan Stanley a avertizat ca economia mondiala va intra in recesiune, in 2013, daca politicienii nu vor lua masuri concrete de crestere.

Apocalipsa dupa Morgan Stanley: Recesiune crunta in 2013

"Mai mult ca oricand, soarta lumii depinde de ce decizii vor lua guvernele si bancile centrale", se arata in raportul Morgan Stanley.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#politicieni masuri economie, #politicieni crestere economica, #economie Romania, #probleme economie Romania , #crestere economica