Ponta se face ca nu vede riscurile care planeaza deasupra economiei Romaniei in 2016?

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 08:57
5637 citiri
Ponta se face ca nu vede riscurile care planeaza deasupra economiei Romaniei in 2016?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cursa electorala de anul viitor reprezinta un nor negru pentru prognoza de dezvoltare economica a Romaniei pe termen scurt, arata analistii ING Bank.

Specialistii bancii olandeze au avertizat asupra consecintelor pe care le vor avea in 2016 cresterile salariale acordate in ultima vreme de Guvern, potrivit unei note remise Ziare.com.

"Lefurile marite din domeniul public reprezinta principalul risc asupra balantei fiscale, inaintea alegerilor (cele locale vor fi in iunie 2016, iar cele generale la finalul lunii noiembrie) ", se arata in documentul citat.

Inca o pacaleala pentru pacient. Cum vom plati majorarea salariilor medicilor

E oficial: Profesorii primesc salarii marite cu 15%

Guvernul a adoptat o crestere salariala de 25% pentru medici, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2015, dar si una de 15% pentru profesori. Mai mult, toti bugetarii vor primi mai multi bani dupa adoptarea Legii salarizarii, care ar trebui sa fie gata in maximum doua saptamani.

Cand va fi gata Legea salarizarii bugetarilor

Pe de alta parte, ei amintesc ca planurile legate de o relaxare fiscala semnificativa au fost amanate, dupa avertismentele facute de oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care parca au preluat rolul Fondului Monetar International (FMI).

Mugur Isarescu este impotriva Codului Fiscal? Cum raspunde seful BNR

Analistii ING Bank amintesc faptul ca cererea interna este sustinuta de o crestere a increderii consumatorilor, pe fondul reducerii TVA si revitalizarii creditarii.

De asemenea, ei considera ca premierul Victor Ponta reprezinta o vulnerabilitate pentru PSD, in contextul in care a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, iar alegerile sunt aproape, astfel ca soarta lui la sefia Guvernului pare a fi incerta.

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

Datele macroeconomice

ING Bank si-a revizuit prognozele pentru cresterea economica. Astfel, pentru 2015, banca olandeza estimeaza ca produsul intern brut va avansa cu 3,7%. Comparativ, prognoza anterioara arata o expansiune a PIB-ului de 4,3%.

Si prognozele pentru 2016 si 2017 au suferit modificari.

Pentru ca unele masuri din noul Cod Fiscal au fost amanate peste doi ani, ING Bank a redus estimarea de crestere economica pentru 2016 de la 4,3% la 3,8%. Pe de alta parte, cea pentru 2017 a fost revizuita in sus, de la 2,7% la 4,1%.

Analistii citati considera ca in continuare consumul va fi motorul economiei tarii noastre.

Crestere economica reala zero pe ultimii 6 ani: Decalaj urias fata de media UE

Ne axam pe masuri cu efect imediat

"Pana acum, Guvernul a adoptat masuri care sa ii genereze castiguri imediate, din punct de vedere politic, insa le-a ignorat pe cele care ar fi putut crea o stabilitate pe termen lung, ce ar fi transformat Romania intr-o destinatie foarte atractiva pentru investitii.

Campania extinsa anticoruptie este o veste buna pentru economie, in timp ce agricultura ramane un termen volatil, in contextul secetei de anul acesta si al unei infrastructuri de irigatii precare", se arata in analiza ING Bank.

Sfatul unui economist din SUA pentru autoritatile romane: Asta e piatra de temelie, aici trebuie sa investiti

Pierdem la capitolul competitivitate

In ceea ce priveste competitivitatea, asul din maneca al Romaniei este mana de lucru ieftina, salariile aflandu-se la 16,4% din media regasita in zona euro, pentru sectorul privat.

Dar Guvernul va pune in pericol acest avantaj, prin cresterea salariului minim, care va ajunge la 1.200 de lei la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, alte lucruri care trag in jos competitivitatea tarii noastre sunt taxele exagerate pe munca, infrastructura de proasta calitate si o penurie de muncitori calificati.

Ponta vrea ca salariul minim sa ajunga la 1.400 de lei pana in 2017 - cat creste de la anul (Video)

Romania - peste Ungaria, dar sub Rusia intr-un top economic mondial

"Zgomotul pe scena politica, viitoarele alegeri si factura cresterilor salariale reprezinta principalele amenintari pentru datoria denominata in lei. Ne asteptam ca incertitudinea pe scena politica sa se risipeasca dupa alegeri, deoarece ne asteptam ca rezultatul sa fie cel dat in prezent de sondajele de opinie, care dau PNL drept partid castigator.

Nu mai vedem schimbari semnificative in domeniul fiscal, avand in vedere ca si liberalii au votat recentele taieri de taxe. Cel mai mare risc raman lefurile marite pentru angajatii din sectorul de stat, care ar putea impinge deficitul bugetar peste 3%", au incheiat reprezentantii ING Bank.

Ponta inchide ochii la problemele tarii si mascheaza cu atacuri catre Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis este nemultumit ca Guvernul Ponta nu a reusit, prin masurile adoptate, sa convinga FMI ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru incheierea unui nou acord.

Iohannis, ingrijorat din cauza FMI. Ponta: Se duce nepregatit la intalniri, i-o fi scris Mihalache notele!

Replica a venit rapid si a fost una acida: un atac direct la seful statului, fara insa a raspunde la ingrijorarile sefului statului.

"Domnul Iohannis nu cunoaste bugetul pe 2016 pentru ca nu e facut. Nu poti sa critici ceva ce nu exista! Nici eu nu cunosc bugetul. Asa i-o fi scris Dan Mihalache notele", a declarat Victor Ponta ironic, referindu-se la seful cancelariei prezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #provocari economie 2016, #obstacole economie 2016, #riscuri economie 2016 , #crestere economica