Presa internationala: Economia Chinei da semne de oboseala

Joi, 15 Iulie 2010, ora 10:14
1625 citiri
Presa internationala: Economia Chinei da semne de oboseala

Economia chineza a crescut cu 11.1 procente in prima jumatate a acestui an, in comparatie cu perioada similara a anului trecut, indicand o considerabila incetinire a ritmului de crestere in cel de-al doilea semestru al acestui an.

Nu au fost facute publice cifre pentru cel de-al doiela trimestru insa numerele pentru primele sase luni au fost mai slabe decat cele 11.9 procente ale primului trimestru. Cifra de crestere puternica reflecta stimulii monetari considerabili pe care Beijingul i-a acordat economiei, incepand cu finalul lui 2008, ca urmare a crizei financiare care se instala peste tot in lume, informeaza Financial Times.

Diferenta dintre perioada ianuarie - iunie si perioada ianuarie - martie este data de activitatea incetinita semnificativ in lunile recente, dupa ce autoritatile au introdus masuri care sa linisteasca cresterile speculative ale pietei imobiliare chineze.

"Semnele clare ale unei incetiniri economice, rezultatele unei retrageri a stimulilor din piata inca de la finalul lui 2009, nu sunt rezultate care trebuie sa ne panicheze", a declarat Stephen Green, economist la Standard Chartered. "Pana acum datele sugereaza o usoare curbare a cresterii".

Green a mai aduagat si faptul ca este probabil ca Beijingul sa-si relaxeze politica din nou, incapand cu cel de-al patrulea trimestru al acestui an, ca efect al decelerarii activitatii in urmatoarele luni.

Autoritatile chineze sunt increzatoare in faptul ca pot administra o incetinire economica controlata. Insa semnele de incetinire economica aparute in ultimele doua luni au descurajat multi investitori care sperau ca o crestere robusta ar putea sa sustina economia globala, mai ales in contextul semnelor de slabiciune ale zonei euro si ale Statelor Unite.

Impresia unei incetiniri semnificative a fost intarita de catre o scadere brusca in situatia anualizata a productiei industriale, care a scazut la 13.7 procente fata de cele 16.5 procente obtinute in mai.

Totusi, activitatea economica slabita pare sa fi curbat cresterea recenta a inflatiei, cu un index al preturilor de consum in scadere dela 3.1 procente in mai, pana la 2.9 procente in iunie, si cu o inflatie masurata la nivelul producatorilor in scadere dela 7.1 procente pana la 6.4 procente.

Rata noilor creditari a incetinit, de asemenea, incepand de toamna trecuta insa principala masura de restrangere a fost campania, inceputa la mijlocul lui aprilie, prin care s-a incercat limitarea speculatiilor in piata imobiliara, cu masuri ce au inclus interdictii pentru ipotecile pe o a doua locuinta.

Guvernul a incercat, de asemenea, sa limiteze fluzul de imprumuturi catre companiile de investitii operate de catre administratiile locale care se afla in spatele unui procent semnificativ din noile proiecte de infrastructura incepute anul acesta.

Totusi, in acelasi timp, exporturile si consumul au ramas puternice, guvernul anuntand marti ca vanzarile cu amanuntul au crescut cu 18.3 procente in iunie, fata de perioada similara a anului trecut. Exporturile au crescut cu 44 procente in iunie, pe o baza anuala.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#criza globala, #crestere economica China, #economie China, #efecte recesiune globala , #crestere economica