Presa internationala - Germania, in razboi comercial cu toata lumea

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 11:29
2984 citiri
Presa internationala - Germania, in razboi comercial cu toata lumea

Germania a respins dur criticile straine cu privire la politicile sale economice, indicand forta refacerii sale economice si criticandu-si, totodata, partenerii comerciali pentru sistemele fiscale relaxate si manipularea propriilor monede nationale.

Washington-ul si Parisul au solicitat Germaniei sa ridice nivelul cererii interne in locul axarii pe exporturi pentru refacerea economica. Principalul motiv este acela ca pietele europene si cea americana sunt invadate de produse de calitate germane care au beneficiat, pentru statele din afara zonei euro, si de devalorizarea monedei unice, la inceputul acestui an, in contextul crizei din Grecia, informeaza Financial Times.

Insa ministrul Economiei german, Rainer Bruderle, s-a aparat in forta de aceste critici, inainte de a critica, la randu-i, Statele Unite, Franta si China.

"Cresterea cererii interne indica faptul ca revenirea noastra economica este perfect sustenabila", a declarat Brunderle, solicitand ministrului francez de Finante, Christine Lagarde, sa ia aminte la aceasta revenire germana.

Brunderle a indicat si previziunile de crestere peste asteptari pentru Germania. PIB-ul german ar urma sa creasca cu 3,4 procente anul acesta, considerabil peste estimarile initiale de 1,4 procente, si cu 1,8 procente in 2011.

Ministrul francez de Finante a criticat Germania, indicand faptul ca se bazeaza pe exporturi, contrar politicilor care prevad cresterea consumului intern, fapt ce afecteaza negativ celelalte economii, astfel incat surplusul Germaniei determina deficitul partenerilor sai comerciali.

Vorbind inaintea unei vizite in Coreea de Sud pentru intalnirea G20 a ministrilor de Finante, Brunderle a criticat politica de relaxare monetara a Statelor Unite, explicand ca Germania este intr-un sistem de crestere non-Keynesian, in care disciplina fiscala este prioritara in fata investitiilor private.

In felul aceasta, a criticat implicit si China, explicand ca "Germania nu-si manipuleaza propria moneda" pentru obtinerea de avantaje economice si a avertizat cu privire la pericolele intensificarii "razboilului valutelor" sau a unui razboi comercial.

Pozitia economica a Germaniei a fost confirmata joi printr-un sondaj detaliat al activitatii industriale care a indicat ca cea mai mare economie a Europei continua sa fie lider de crestere in tot blocul euro.

Pe langa Germania si Franta, cele doua economii care sunt functionale in Europa, productia industriala a zonei euro a scazut pentru prima data din noiembrie 2009, presiunea punand-se preponderent pe economiile periferice, precum Irlanda, Portugalia si Grecia.

"Avem o refacere economica ca la carte", a declarat Bruderle in Berlin, descriind felul in care o crestere la nivelul cererii pe pietele externe Germaniei a determinat o importanta crestere a exporturilor germane, pentru ca apoi sa-si revina investitiile si, intr-un final, piata muncii.

Cu somajul urmand sa scada sub 3 procente in toamna aceasta si cu perspectiva mentinerii sub acest nivel pe parcursul anului viitor, ministrul german si-a exprimat optimismul in privinta perspectivelor de crestere a cererii in Germania, peste nivelul celorlalte economii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#crestere economica Germania, #razboiul valutelor, #razboi comercial, #exporturi Germania , #crestere economica
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
Sieg Heil! Toata stima pentru Germania si poporul german!