Preturi umflate cu lacomie la alimentele din Marea Britanie - Presa internationala

Marti, 01 Martie 2011, ora 13:09
1960 citiri
Preturi umflate cu lacomie la alimentele din Marea Britanie - Presa internationala

Preturile alimentelor in Marea Britanie cresc peste media Uniunii Europene, ceea ce ar putea determina o ancheta guvernamentala in supermarketuri; productia industriala a Chinei scade pe fondul inflatiei sporite in timp ce, in SUA, situatia este inversa - productia industriala creste cu o rata de crestere record pentru ultimii 7 ani - sunt principalele subiecte tratate de presa economica internationala de marti.

Inflatia la nivelul preturilor alimentelor a atins 4,6 procente in februarie, in Marea Britanie, mult peste media de 1,5 procente din zona euro, iar UBS considera ca ar fi cazul ca politicienii sa incerce sa controleze situatia. Astfel, supermarketurile britanice ar trebui sa devina obiectul unei anchete guvernamentale cu privire la cresterea preturilor peste media europeana.

Banca de investitii UBS a prognozat ca sectorul supermarketurilor ar putea fi investigat pentru ridicarea artificiala a preturilor alimentelor in Maea Britanie. Banca sugereaza ca sectorul supermarketurilor incearca sa-si creasca profiturile prin cresterea preturilor alimentelor, iar acest fapt nu ar reflecta o situatie fundamentala modificata, informeaza The Guardian.

Preturile alimentelor in Marea Britanie cresc mai rapid decat cele din orice alta tara din cadrul Organizatiei pentru Dezvoltare si Colaborare Economica. Acest fapt permite politicienilor sa considere pretul ca fiind unul incorect, iar in aceasta baza sa intervina in piata, considera analistii UBS.

Costul alimentelor este unul dintre factorii principali care contribuie si la cresterea generala a inflatiei care este, in prezent, in Marea Britanei, dubla fata de valoare tinta stabilita de catre banca centrala.

Productia in China, in usoara scadere

Nivelul productiei in China a scazut pentru a doua luna consecutiv in februarie, in conditiile in care politica monetara a devenit ceva mai restransa, iar preturile marfurilor continua sa fie in crestere.

Intr-un puternic contrast cu cea mai mare economie a regiunii, datele din India sugereaza o extindere a cotei de piata in activitatea industriala de luna aceasta, cresterea economica accelerand pana la maximul ultimelor trei luni, ceea ce sporeste temerile cu privire la presiunea crescanda a inflatiei, informeaza Financial Times.

Totusi, in ciuda regresului inregistrat de China la nivelul productiei industriale, perspectivele raman pozitive, iar cifrele se pastreaza peste valoarea medie a prognozelor facute de economisti cu privire la mersul economiei chineze. Astfel, sectorul industrial ramane intr-o stare stabila, in ciuda rapidelor cresteri ale dobanzilor si ale altor masuri menite sa reduca inflatia.

In aceeasi perioada, productia in Japonia a crescut cu cea mai rapida cota de crestere din ultimele 8 luni. Totusi, parerea unanima a economistilor este ca inflatia in crestere va pune presiuni constatnte pe costurile cresterii economice.

Productia industriala in SUA - crestere record

In februarie, productia industriala americana a crescut cu cea mai mare rata de crestere din aproape 7 ani, indicand faptul ca fabricile au un puternic impuls expansionist in prezent.

Investitiile in noi echipamente determina multe companii americane mari sa-si creasca prognozele de afaceri, in conditiile in care economia globala este in puternica expansiune, arata Bloomberg.

Presedintele FED, Ben Bernanke, ar putea declara in fata Senatului, astazi, ca decidentii din cadrul FED sunt preocupati de rata refacerii economice si ca dureaza destul de mult pana in momentul in care somajul va cobori la niveluri acceptabile, chiar daca economia este in expansiune.

Sectorul de productie, care reprezinta aproximativ 11 procente din cea mai mare economie a lumii, a fost principalul motor al refacerii economice dupa recesiunea care s-a incheiat in iunie 2009, in conditiile in care afacerile locale si-au refacut stocurile de produse, epuizate dupa scaderea economica masiva inceputa in decembrie 2007. De asemenea, exporturile in crestere au reprezentat un impuls pentru productia industriala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#criza alimentara, #preturi mancare, #productie China, #productie SUA, #crestere economica SUA , #crestere economica