Previziuni CE pentru Romania: Crestere de 1,5% in 2011 si de 3,8% in 2012

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:44
3023 citiri
Previziuni CE pentru Romania: Crestere de 1,5% in 2011 si de 3,8% in 2012
Foto: Sofia Echo

Romania va inregistra o crestere economica de 1,5% in 2011, potrivit previzinilor economice de toamna ale Comisie Europene, in timp ce pentru anul in curs evolutia indicatorului va fi in scadere cu 1,9% fata de anul 2009.

Daca politicile economice actuale vor ramane nemodificate, atunci in anul 2012 cresterea PIB in tara noastra va atinge 3,8%.

In anul viitor, CE estimeaza o rata a somajului in Romania de 7,4%, si de 7,5% in acest an, prin raportare la populatia activa. In aceeasi perioada, rata inflatiei va fi de 5,5% in tara noastra, fata de 6,1% in acest an.

In 2011, nivelul datoriei publice brute a Romaniei va fi de 33,4% din PIB, in crestere fata de 30,4% din PIB la finalul acestui an.

In ceea ce priveste intreaga Uniune Europeana, cresterea PIB va fi de 1,7% anul viitor, in usoara scadere fata de nivelul din acest an (crestere de 1,8%), iar in zona euro de 1,5% in 2011 (fata de 1,7% in 2010). Rata somajului la nivelul UE ar urma sa fie de 9,5% in 2011, iar in acest an de 9,6% la finalul acestui an, iar in zona euro de 10% in 2011 si de 10,1% in acest an.

In Uniunea Europeana, rata inflatiei va fi de 2,1% in anul viitor si 2% la finalul acestui an, iar in zona euro de 1,8% in 2011 si 1,5% in acest an.

Previziunile de toamna ale CE indica faptul ca rezultatele obtinute in acest an sunt mai bune decat cele preconizate, de aceea cresterea anuala din 2010 a fost revizuita simtitor in crestere fata de previziunile din primavara. Cu toate acestea, in ciuda contextului international mai relaxat si a inceperii consolidarii bugetare, activitatea economica va fi mai moderata spre sfarsitul anului si in 2011, pentru a se intensifica din nou in 2012, pe fondul cresterii cererii din sectorul privat.

"Relansarea economica a inceput sa se faca simtita. Perspectivele de imbunatatire a situatiei locurilor de munca din Europa in anul care urmeaza sunt incurajatoare. Deficitele publice incep sa scada, datorita masurilor de consolidare aplicate si reluarii cresterii. Insa aceasta relansare nu este uniforma si multe state membre trec in acest moment printr-o perioada dificila de ajustare. Continuarea cu fermitate a consolidarii bugetare si a politicilor de stimulare a cresterii este esentiala pentru a oferi o baza solida cresterii sustenabile si locurilor de munca. Turbulentele de pe pietele datoriei suverane scot si mai mult in evidenta nevoia unei actiuni energice", a spus comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn.

Crestere discreta in UE

La fel ca in cazul relansarilor care au urmat crizelor financiare din trecut, cresterea actuala se dovedeste a fi destul de discreta per ansamblu. Totusi, situatia economica din UE s-a ameliorat considerabil in ultima perioada, cresterea PIB-ului in 2010 fiind in mod surprinzator pozitiva, in special in trimestrul al doilea.

In conditiile incetinirii prognozate a activitatii globale, care franeaza cresterea exporturilor, si ale incheierii masurilor de sprijin temporare, perspectivele pe termen scurt pentru economia UE par mai modeste. Contributia exporturilor nete la cresterea PIB-ului ar urma sa scada in perioada analizata, in timp ce contributia cererii interne ar trebui sa creasca, datorita cresterii progresive a investitiilor si a consumului privat.

In ultimele luni, conditiile de pe piata muncii din UE au inceput sa se stabilizeze, iar pana la sfarsitul perioadei analizate in previziuni se asteapta o usoara ameliorare. In 2011 si 2012 se preconizeaza o crestere a ratei de ocupare cu 1%, respectiv 3%, in medie, rata somajului urmand sa scada treptat de la aproximativ 9,1% in acest an la 9% in 2012. Conditiile generale urmeaza sa ramana insa fragile, reflectand, printre altele, retragerea masurilor de politica luate ca reactie la recesiune si ajustarea structurala in curs, in special in sectorul public.

Atat in UE in ansamblu, cat si in zona euro, pentru perioada urmatoare se preconizeaza un nivel relativ modest al inflatiei preturilor de consum. Rata inflatiei va fi, conform previziunilor, de aproximativ 2% in UE in acest an si in anul urmator. Stagnarea economica persistenta si cresterea moderata a salariilor si a costului unitar cu forta de munca ar trebui sa franeze cresterea inflatiei, in ciuda unei cresteri usoare a preturilor materiilor prime, precum si a impozitelor indirecte si preturilor administrate in unele state membre.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania crestere economica, #Romania somaj, #Romania inflatie, #Uniunea Europeana crestere economica , #crestere economica