Programul de guvernare: Crestere economica anuala de 3 la suta din PIB

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 16:45
2338 citiri
Programul de guvernare: Crestere economica anuala de 3 la suta din PIB
Foto: Webschtick

Guvernul Ponta 2 estimeaza obtinerea unei cresteri economice de 3 la suta pe an, in perioada 2013 - 2016, potrivit programului de guvernare, publicat joi.

De asemenea, guvernul si-a planificat un deficit bugetar de sub 3 la suta din produsul intern brut, pe sistem ESA, pana in 2016, respectand criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht.

Potrivit programului de guvernare, se doreste atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7 la suta din PIB, in 2014, si mentinerea la acest nivel in 2015 si 2016.

Program de guvernare: Salariul minim 1.200 de lei, TVA 19%, impozit diferentiat

Nu in ultimul rand, se prevede mentinerea datoriei publice totala in PIB la un nivel sustenabil, mai mic decat nivelul de 60 la suta din PIB, fixat prin Tratatul de la Maastricht.

Printre obiectivele noului guvern se mai numara:

Gazele de sist - obiectiv prioritar in programul de guvernare al lui Ponta

- Realizarea unei Strategii de management a datoriei publice dupa model polonez, transpusa prin lege, care sa includa masuri automate de ajustare in cazul depasirii unor praguri ale datoriei.

- Realizarea tuturor pasilor necesari pentru trecerea, odata cu bugetul anului 2014, la programare bugetara multianuala conform bunelor practici internationale in domeniu.

- Continuarea acordurilor cu partenerii externi (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala) si respectarea prevederilor acestora.

Cabinetul Ponta2, forma finala: 17 ministri si 9 ministri delegati

- Gestionarea finantelor publice va fi caracterizata prin predictibilitate, transparenta, reguli si proceduri clare in toate segmentele acestora, atat la nivel central, cat si la nivel local.

Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, a declarat ca o crestere econmica de 3 procente poate fi atinsa pe un ciclu de guvernare, daca Romania reuseste sa mobilizeze rezervele interne si sa absoarba fondurile europene.

"Acestea pot sa mareasca potentialul de crestere al economiei de la 2% la cat a ajuns, la peste 3%", a spus Daianu, pentru NewsIn.

In plus, ar trebui condusa o diplomatie economica agresiva, pentru atragerea de investitii in energie sau agricultura.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#crestere economica program guvernare, #program guvernare Ponta 2, #deficit bugetar 2013 , #crestere economica