Putin a pierdut Polonia si nu vrea sa repete greseala cu Ucraina - WSJ

Marti, 22 Iulie 2014, ora 12:31
8012 citiri
Putin a pierdut Polonia si nu vrea sa repete greseala cu Ucraina - WSJ
Foto: Arhiva

Dupa prabusirea URSS, Ucraina si Polonia au mers pe drumuri opuse, iar acest lucru ne poate ajuta sa intelegem de ce presedintele rus Vladimir Putin este pregatit sa isi asume riscuri uriase in acest moment, sustine Wall Street Journal (WSJ).

Polonia are 38 de milioane de locuitori. La finalul Razboiului Rece, aceasta natiune s-a indreptat spre Occident. In 1999 a aderat la NATO, iar cinci ani mai tarziu a devenit membra a Uniunii Europene.

Ucraina, o tara cu 44 de milioane de locuitori si fost satelit al Moscovei, si-a pastrat legaturile traditionale cu Rusia.

Insa care a fost evolutia lor dupa caderea zidului Berlinului?

In ultimii 25 de ani, economia Poloniei a crescut aproape de doua ori mai repede decat a tarii vecine, iar rata populatiei care traieste in saracie este de doua mai mica decat in cazul Ucrainei.

"Acest contrast trebuie sa-l sperie pe Putin", scriu jurnalistii de la WSJ.

Presedintele rus pare ca s-a panicat in momentul in care Ucraina a ales Occidentul, in acest an. Daca va permite ca acest scenariu sa se transforme in realitate, atunci visul sau de a reface Imperiul Rus se va spulbera.

In conditiile in care modelul occidental s-a raspandit in toata Europa si a ajuns periculos de aproape de sfera de influenta a Rusiei, inclusiv in Polonia, liderul de la Kremlin s-a confruntat cu o dilema istorica: sa se alature acestei tendinte sau sa inoate impotriva curentului. El a ales cea de-a doua varianta.

"Cred ca Rusia vrea ca Ucraina sa fie slabita si divizata, iar un tel mai mare este ca intreaga Europa sa ajunga asa", a spus Robert Hormats, subsecretar de stat in primul mandat al presedintelui american Barack Obama.

Avantajul lui Putin

In prezent, dependenta tarilor occidentale de gazul rusesc ii da un oarecare avantaj lui Vladimir Putin. "In timp ce Europa a 'infulecat' tot mai mult din gazul rusesc, valoarea comertului UE-Rusia s-a triplat in ultimul deceniu", mai noteaza WSJ.

Totusi, acest avantaj nu va dura foarte mult. Pana la urma, Europa se va "lepada" de resursele Rusiei. Insa daca Putin isi joaca cartile cum trebuie, atunci ar putea obtine ce vrea in Ucraina, fara consecinte prea mari.

Un bun exemplu in acest sens este faptul ca sanctiunile impuse de Occident nu au afectat afacerile UE-Rusia si SUA-Rusia. Poate doborarea avionului cu aproape 300 de pasageri la bord va schimba acest lucru, conform sursei citate.

Avion doborat in Ucraina: Rusia, pazea!

"Polonia se alarmeaza atunci cand Rusia agreseaza Ucraina si cand vede raspunsul Occidentului. Se teme ca din cauza legaturilor istorice cu Rusia, va fi trasa inapoi spre est, asa ca vrea sa obtina un sprijin mai mare din partea aliatilor Occidentali", conform WSJ.

"Criza din Ucraina putea fi prevenita. Europa a facut mult prea putine pentru a influenta comportamentul Rusiei in diferitele etape ale conflictului. Cand Rusia a boicotat comertul cu vecinii sai, eu am cerut ca UE sa ia masuri. Daca se actiona atunci, conflictul nu ar mai fi escaladat", a precizat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#comparatie Polonia Ucraina, #Polonia model succes, #Ucraina conflict Rusia , #crestere economica