Regiunea care lasa in urma restul tarii in 2013 - economia va creste cu 5%

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 11:34
3595 citiri
Regiunea care lasa in urma restul tarii in 2013 - economia va creste cu 5%

Regiunea Sud-Vest Oltenia va avea, in acest an, cea mai mare crestere a Produsului Intern brut (PIB), de 5%, urmata de Sud-Muntenia (3,5%) si Centru (3,3%).

La polul opus se afla Bucuresti-Ilfov, cu 0,9%, in coborare fata de estimarile din primavara, potrivit Proiectiei principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in 2017 publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Daca in prognoza de primavara se estima faptul ca regiunile Sud-Est si Sud-Vest vor inregistra cea mai mare crestere a PIB, respectiv de 1,9%, din recenta proiectie a CNP reiese ca in Sud-Vest Oltenia se va consemna cea mai mare crestere economica regionala din 2013 (5%), in timp ce, in Sud-Muntenia si Centru, avansul PIB va fi de 3,5%, respectiv 3,3%.

Potrivit datelor citate, regiunea Vest va avea o crestere economica de 2,4%, iar Nord-Vest de 2,3%.

La distanta relativ mare se vor situa cresterile economice din regiunile Nord-Est (1,6%), Sud-Est (1%) si Bucuresti-Ilfov, cu 0,9%, dupa ce, in cazul acestei regiuni, prognoza de primavara estima o majorare de 1,9%.

In 2014, cea mai mare crestere a PIB, de 2,4%, va fi inregistrata in Sud-Est (2,6%), Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Sud-Vest Oltenia (2,5%). Cele mai mici majorari, de 2,3%, se vor semnala in Vest.

Totodata, in 2016 si 2017 toate regiunile vor avea o crestere economica de peste 3% (cu exceptia regiunii Vest - unde cresterea va fi de 2,9% in 2016), cu cea mai mare valoare, de 3,4%, in Sud-Vest Oltenia.

Conform CNP, estimarea privind cresterea economica a Romaniei ramane la 2,2% atat in 2013, cat si in 2014, urmand sa atinga 2,5% in 2015.

De asemenea, PIB-ul Romaniei ar urma sa ajunga la 3% in 2016, si la 3,3% un an mai tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#regiune sud vest Oltenia economie, #crestere economica Romania regiuni, #cea mai mare crestere Romania , #crestere economica