Ziare.com

Revenire modesta pentru Romania. Vezi noile prognoze ale Comisiei Europene

de Camelia Sisea
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 16:30

   

Revenire modesta pentru Romania. Vezi noile prognoze ale Comisiei Europene
Romania va avea o crestere economica de 0,8% in 2012, sustinuta in special de cererea interna, urmand ca anul urmator cresterea sa ajunga la 2,2%, potrivit noilor prognoze ale Comisiei Europene (CE).

"Condiile dificile din timpul iernii au determinat scaderea activitatii economice in primul trimestrul (0,1%), dar cresterea a fost reluata in urmatorul trimestru (0,5%) ca urmare a investitiilor robuste si a consumului privat.

Pe de alta parte, seceta severa din timpul verii, deteriorarea increderii consumatorilor si reaparitia dificultatilor in absorbtia fondurilor europene indica inrautatirea perspectivelor de crestere", se arata intr-un raport al CE.

De asemenea, activitatea economica slaba se asteapta sa afecteze cererea pentru importuri, mentinand deficitul de cont curent stabil.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

Principalele riscuri specifice Romaniei in 2012, identificate de CE, sunt continuarea incertitudinilor politice care duc la cresterea costurilor de finantare si dezcurajeaza investitiile si impactul puternic al secetei asupra agriculturii.

Cresterea economica ar putea avansa la 2,2% in 2013, investitiile fiind principala componenta din spatele cresterii, desi se anticipeaza o incetinire a acestora comparativ cu 2012, ca urmare a activitatii reduse din restul Uniunii Europene si a incertitudinilor interne.

Activitatea de creditare se asteapta sa se imbunatateasca doar modest in contextul in care bancile continua procesul de dezintermediere.

CE estimeaza o accelare a consumului privat, desi aceasta va fi temperata de nevoia persoanelor fizice de a-si reechilibra situatia financiara, dar si ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare.

Pentru 2014 este estimata o crestere de 2,7%, ca urmare a resimtirii efectelor implementarii reformelor pe piata muncii si pe piata bunurilor de consum.

De asemenea, CE estimeaza o reducere a deficitului bugetar la 2,8% in 2012, de la 5,5% in 2011. Deficitul este prognozat la 2,4% in 2013 si la 2% in 2014.

Comisia Europeana estima in raportul din primavara o crestere de 1,4% pentru Romania in 2012 si de 2,9% in 2013. Cu ocazia misiunii comune din vara , reprezentantii CE, FMI si Bancii Mondiale au anuntat ca se asteapta la o crestere de 1% a PIB in acest an si de 2,5% anul urmator.

Fondul Monetar International estimeaza pentru Romania crestere economica de 0,9% pentru acest an si de 2,5% pentru 2013, in timp ce prognoza Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare este de 0,5% pentru acest an si 1,9% pentru anul
viitor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1368 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ahhh, putin, putin, mai cotizati la UE inca 10 ani de aici incolo si

poate ca va mai imprumutam cu ceva bani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor