Romania a intrat din nou in recesiune

Joi, 14 August 2014, ora 15:04
20088 citiri
Romania a intrat din nou in recesiune

Romania a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce inseamna ca a intrat in recesiune tehnica.

In trimestrul al doilea, tara noastra a avut cea mai mare scadere a produsului intern brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1%, comparativ cu primul trimestru, arata Eurostat.

Mai mult, Romania a revizuit datele pentru perioada ianuarie-martie 2014, de la +0,2% la -0,2%. In consecinta, sunt doua trimestre consecutive de scadere, ceea ce inseamna recesiune tehnica.

Desi Institutul National de Statistica (INS) a publicat, joi, rezultatele pentru al doilea trimestru si pentru primul semestru al anului, nu a mentionat si faptul ca a revizuit in jos datele pentru perioada ianuarie-martie 2014, aceasta informatie aparand doar in comunicatul publicat de Eurostat.

Economia Romaniei face un pas inapoi - Surpriza anuntata de INS

Analistii nu privesc cu ochi buni aceste rezultate

Analistii au fost surprinsi de aceste rezultate.

"Asadar, bine ati venit in RECESIUNE TEHNICA!!!!", a scris pe Facebook Florin Citu.

In plus, profesorul de economie Bogdan Glavan a mentionat ca "este cel mai prost rezultat trimestrial din 2010 incoace", potrivit analizei postate pe logec.ro.

Vlad Muscalu, economist sef al ING Bank, a mentionat intr-o nota remisa Ziare.com, ca este "o surpriza de proportii", avand in vedere ca analistii estimau un avans trimestrial de 0,3-0,5%, insa datele au indicat o contractie de 1%.

Tara noastra a trecut prin doua perioada de recesiune intre anii 2008 si 2012.

Doar trei state europene se afla in recesiune tehnica

In aceeasi situatie ca Romania se mai afla Italia si Cipru, dupa cum arata datele Eurostat.

Pe de alta parte, in comparatie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul Romaniei a urcat cu 1,4%. In primul trimestru, avansul a fost de 3,8% fata de aceeasi perioada din 2013.

An la an, tara noastra se situeaza in trimestrul al doilea peste Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%) si Letonia (3,5%).

In comparatie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% in perioada aprilie-iunie.

Motivele

"Anul 2014 este anul 2012 reloaded. Va amintesc ca 2012 a fost un an prost dupa un an bun (2011). Atunci am avut o mica recesiune de doua trimestre. Care este ideea? Economia Romaniei este volatila, dependenta de exterior si de starea vremii. Nivelul nostru de trai creste statistic in anii fara inundatii/secete. Repet, statistic.

Pentru ca asa cum v-am spus de 2-3 ori, veniturile familiilor sunt la minim post-criza. Intr-un fel, cifrele publicate azi de INS nu fac decat sa puna in armonie dinamica PIB cu dinamica veniturilor, cu realitatea celor peste 4 milioane de romani care traiesc in case de chirpici", a explicat Bogdan Glavan.

El sustine ca productia industriala provine de la cateva fabrici si merge la export, deci majoritatea romanilor nu o resimte, mai ales ca anul acesta importurile cresc mai repede decat exporturile.

"Investitiile, constructiile? Sectorul privat investeste la negru, atat cat investeste, deci nu avem cum sa vedem in PIB aceste cheltuieli. Strainii retrag bani din Romania, uitati-va la avertismentul BNR din ultimul comunicat de presa, care arata ca deficitul de cont curent s-a majorat 'in principal pe seama majorarii deficitului inregistrat de balanta veniturilor cu 1.279 milioane euro'. Ce incredere sa ai intr-un guvern care mareste taxele an de an?", se intreaba retoric Bogdan Glavan.

El mentioneaza ca va urma o "umflare cu pompa" a PIB-ului, prin cresterea cheltuielilor publice. "Salariul minim va creste consumul? Poate de bunuri importate, o sa vedem, caz in care efectul asupra PIB va fi negativ, nu pozitiv", conchide acesta.

Crestere in primul semestru din 2014

Datele INS arata ca in primul semestru din 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Ponta vede doar vestile bune: Mergeam cu masina cu 130 km la ora si acum mergem cu 100 km la ora

Premierul Victor Ponta este optimist in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei, in ciuda rezultatelor negative inregistrate de tara noastra.

Ponta trece cu vederea scaderea PIB-ului: Romania continua cresterea economica!

"Datele oficiale confirma vestea buna - Romania continua cresterea economica! Cu +2,6% fata de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% crestere industriala si in graficul cresterii de minim +2,5% pentru acest an.

Avem in continuare una din cele mai solide cresteri din UE. Este ca si cand mergeam cu masina cu 130 km la ora si acum mergem cu 100 km la ora - dar mergem tot inainte!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania recesiune , #crestere economica