Romania ar putea termina anul pe plus: In primele noua luni, crestere de 0,2 la suta

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 11:21
1542 citiri
Romania ar putea termina anul pe plus: In primele noua luni, crestere de 0,2 la suta

Economia Romaniei a crescut cu 0,2 la suta in primele noua luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2011, ajutata de cererea interna, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2012, produsul intern brut a fost de 416,268 de miliarde de lei, se arata in raportul INS.

In trimestrul al treilea, PIB-ul a inregistrat o crestere de 0,6 la suta fata trimestrul similar de anul trecut, in termeni reali, ca serie bruta. Conform datelor ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul III a fost de 153,008 de miliarde de lei, in scadere, in termeni reali, cu 0,5 la suta fata de trimestrul II din acest an.

Astfel, in perioada iulie - septembrie 2012, cea mai mare crestere a volumului de activitate (+13,8%) s-a observat in ramura activitati profesionale, stiintifice, tehnice si in cele de servicii administrative si activitati de servicii suport.

Tranzactiile imobiliare s-au majorat cu 10,4 la suta, iar activitiatile de spectacole, culturale si recreative, precum si domeniul reparatiilor de uz casnic si alte servicii, au urcat cu 8,1%.

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+4,1%) si in comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+2,8%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-1,3%), constructii (-0.7%), industrie (-0,3%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9,0%.

Cererea interna a urcat cu 0,1 la suta, comparativ cu trimestrul III din 2011, in special ca urmare a cresterii formarii brute de capital fix (+9,9%).

In schimb, consumul final total s-a redus cu 1,6 procente, in urma scaderii volumului cheltuielilor pentru consum a gospodariilor (-1,4%) si a administratiilor publice (-2,4%).

Un efect negativ l-a avut si exportul net. Astfel, exporturile de bunuri si servicii s-a diminuat cu 4,2%, in timp ce importurile au scazut cu 1,9 la suta.

Cum a mers economia in primele noua luni

In perioada ianuarie - septembrie, cresterea de 0,2 la suta a fost determinata de majorarea volumului de activitate, si, prin urmare, a valorii adaugate brute din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,9%).

Tranzactiile imobiliare au urcat cu 4,7 procente, iar activitatile din domeniul infomatii si comunicatii au crescut cu 2,7%. Activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii s-au majorat cu 2,4%, comertul cu amanuntul si ridicat, repararea autovehiculelor si motocicletelor, serviciile de transport si depozitare, precum si activitatea din hoteluri si restaurante au crescut cu 1 procent. In acelasi timp, activitatea din constructii a crescut cu 0,8 la suta.

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-20,4%) si administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-2,6%).

Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% in primele noua luni, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama scaderii, cu 2,0%, a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice, in timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #crestere economica noua luni, #crestere PIB noua luni , #crestere economica