Romania, codasa Europei pentru inca 50 de ani?

Vineri, 25 Mai 2012, ora 19:29
4226 citiri
Romania, codasa Europei pentru inca 50 de ani?
Foto: Reuters

Cei 100 de milioane de locuitori ai tarilor din estul Europei care s-au alaturat Uniunii Europene incepand cu 2004 inca asteapta rezultatele benefice promise dupa aderare, insa, din cauza crizei datoriilor, acestia ar putea fi nevoiti sa-si amane si mai mult planurile.

Un numar din ce in ce mai mare de economisti si banci de investitii sunt de parere ca actuala criza scade sansele celor mai saraci membri UE de a ajunge la nivelul tarilor din vest, din punctul de vedere al standardelor de viata. Or tocmai aceasta convergenta - tendinta ca statele intrate mai tarziu sa ajunga la un PIB pe cap de locuitor similar tarilor fondatoare UE - reprezinta cel mai important beneficiu al apartanentei la uniune, fiind si promisiunea politicienilor facuta anterior aderarii.

Insa in multe localitati, cum ar fi Petrachioaia, nu departe de capitala Bucurestiului, patru din cinci oameni nu au toaleta in casa si apa curenta, iar doar unul din cinci are un loc de munca, restul crescand animale pe langa casa pentru a supravietui, relateaza Reuters.

Irlanda a fost un exemplu excelent al beneficiilor UE, investitiile in aceasta tara fiind impresionante imediat dupa aderare. Fostele state comuniste din estul continentului pareau sa fie pe aceeasi cale de dezvoltare, insa convergenta a incetinit in multe locuri, iar economistii cred ca s-ar putea opri de tot in aproximativ 20 de ani, la un nivel mult mai scazut decat cel sperat.

In plus, incetinirea economica din ultimii patru ani deja este foarte vizibila. Suparati din cauza masurilor de austeritate si progresul lent, cetatenii se indeparteaza de partidele care militeaza pentru reforma, in favoarea celor care promoveaza siguranta sociala si resping reformele economice.

In Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia oamenii au deschis sticle de sampanie in strada cand au fost primiti in UE, in urma cu opt ani. Bulgaria si Romania au mai asteptat trei ani, iar policienii si economistii au promis locuitorilor acestor tari crestere economica dupa aderare.

Imediat dupa intrarea in UE, companiile straine au inundat Ungaria, Cehia si Slovacia, cea din urma devenind cel mai mare producator de masini pe cap de locuitor, in mai putin de un deceniu, iar PIB-ul pe persoana a ajuns la 75% din media UE, de la 50%.

In timp ce restul tarilor UE aveau o rata de crestere de 2% intre 2000 si 2008, statele fost comuniste au ajuns chiar si la 11,2%, in cazul Letoniei, in 2006. In Bulgaria, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 44% din media UE, de la 28%, iar in Romania la 47%.

Recesiunea inceputa in 2009 a pus capat dezvoltarii fulgeratoare si a incetinit convergenta. Cu exceptia Poloniei, toate tarile au fost afectate, in cazul Romaniei pierzandu-se 8% din PIB in doi ani.

Cand va ajunge Romania la nivelul de trai din UE?

De la inceputul crizei, guvernele est-europene au impus masuri de austeritate, inclusiv concedieri din sectorul public si reduceri salariale. Bancile au stopat creditarea, iar Romania a reintrat in recesiune tehnica.

Acum, economistii se asteapta la o crestere mult sub pontential, pentru mai multi ani, impiedicand aceste tari sa ajunga la nivelul vecinilor mai bogati.

Astfel, se prevede ca procesul de convergenta se va opri in 2030. Tarile mai avansate - Slovacia, Slovenia si Republica Ceha, vor ajunge la media UE, inainte de a scadea, din nou, la un nivel mai redus. Polonia va atinge un varf de 76% din media UE, pana in 2060, nivelul fiind chiar mai scazut decat cel din Portugalia, tara cu ample probleme financiare.

Cele mai sarace state, Bulgaria si Romania, se vor lupta sa ajunga macar la 60% din media UE, in urmatorii 30 de ani, iar Romania ar putea chiar sa scada sub nivelul din prezent, avertizeaza analistii.

Potrivit lui Zsolt Darvas, cercetator la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, Romania si Bulgaria inca au multe schimbari de efectuat, insa, daca in 40 - 50 de ani vor ajunge la 50% din media UE, "n-ar fi rau pentru aceste tari".

Problemele Romaniei nu pot fi ignorate. Desi, in Bucuresti, vechile Dacii au fost inlocuite de masini de lux, iar magazinele generice de marci precum Gucci si Starbucks, in tara doar trei orase sunt legate de autostrazi si nici una nu ajunge la o granita sau un port, un semnal de alarma pentru investitorii care ar putea exporta. Doar un sfert din populatie are un job stabil, existand un numar similar de pensionari si inca un sfert de fermieri de subzistenta, potentialul de productie al tarii fiind mult sub nivelul celorlalte state.

In plus, coruptia, birocratia si lipsa co-finantarii a condus la o absorbtie infima de fonduri europene, de numai 8% din cele 19 miliarde de euro disponibili.

Potrivit sondajelor, mai putin de jumatate din romani mai au incredere in UE, fata de doua treimi inainte de aderare. "Romania va trage intotdeauna UE in jos daca va continua sa ramana in urma, iar tara risca subdezvoltare pe termen lung si declin, daca nu va exista o relansare a parteneriatului cu UE", a conchis Tom Gallagher, profesor specializat pe politica est-europeana la Universitatea Bradford.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere nivel trai Romania, #proces convergenta Romania , #crestere economica
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Cu siguranta , avem o clasa politica corupta si incompetenta
Poza bum
bum
rank 5
cu ajutorul comunistilor , o sa fim 800 de ani codasa Europei !