Ziare.com

Romania, crestere economica de 0,3% in 2012 - INS

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 10:57

   

Romania, crestere economica de 0,3% in 2012 - INS
Produsul intern brut al Romaniei (PIB) a inregistrat, in 2012, un avans de 0,3%, comparativ cu 2011, conform datelor provizorii publicate miercuri de Institutul National de Statistica.

Institutia a revizuit in sus acest indice, de la 0,2%, cat estimase anterior.

Produsul Intern Brut s-a cifrat in anul trecut la 587,4 miliarde lei, avansul fiind determinat, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din informatii si comunicatii (+29,4%) si din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,4%).

Prognozele oficiale pe 2013, reduse din nou: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj

Cresteri mai reduse s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,1%), in ramura de administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+2,2%), in tranzactii imobiliare (+1,5%) si in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-21,2%), in industrie (-2,1%) si in sectorul de intermedieri financiare si asigurari (-0,2%).

De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,9% in anul 2012, comparativ cu anul precedent, atat pe seama cresterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a cresterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4 puncte procentuale.

Produsul intern brut estimat pentru trimestrul IV din 2012 a fost de 174,8 miliarde lei in preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,3% fata de aceeasi perioada din 2011.

Potrivit INS, Romania a inregistra o crestere economica de 2,2% in anul 2011 si o contractie de 1,1% in 2010.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1276 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Doar atat?

Doar atat? Pai atunci de ce s-a mai obosit Ponta sa-si puna seful lui acolo? Sa-l dea afara si sa puna unul cu coraj, care sa revizuiasca ce a facut asta si sa spuna ca cresterea este de 1 si ceva la suta.

 

cunoastem povestea......

crestere economica 0,3 % si inflatie 30%
cunoastem politica

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor