Romania, crestere economica de aproape 3% in 2014: Care sunt motoarele

Vineri, 06 Martie 2015, ora 15:05
4133 citiri
Romania, crestere economica de aproape 3% in 2014: Care sunt motoarele

Romania a inregistrat in 2014 o crestere economica de 2,9%, comparativ cu anul trecut, motoarele fiind industria, comunicatiile si impozitele nete pe produs, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Este prima serie de date provizorii, care vine dupa "estimarile semnal" publicate in februarie.

Romania, pe cai mari: Cu cat a crescut economia in 2014

Astfel, potrivit INS, produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro).

La cresterea PIB, industria a avut o contributie de 0,9% la si o pondere de 24% la formarea acestuia, se arata in comunicatul Institutului National de Statistica.

Totodata, informatiile si comunicatiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la cresterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.

O contributie pozitiva au avut-o si impozitele nete pe produs (0,4%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% si care au inregistrat o crestere a volumului lor cu 3,4%.

De asemenea, contributii de cate 0,3% la avansul economic au adus categoria Comert cu ridicata si cu amanuntul, precum si sectorul activitati profesionale.

Agricultura, silvicultura si pescuitul au adus un plus de 0,1% la cresterea economica de anul trecut, la fel ca activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii. Constructiile au reprezentat un sector neutru, cu contributie "zero", precum si categoria administratie publica si aparare.

Pe de alta parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiara si asigurari cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea economica fiind de -0,1%.

Sursa: INS

Utilizarea PIB

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,9%, precum si cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 3,8%.

Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital fix cu 3,6%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB de 0,8%.

Situatia din T4

In ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei preturi curente serie bruta, in crestere cu 2,6% in termeni reali fata de aceeasi perioada din 2013.

Ca serie ajustata sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,5% fata de trimestrul anterior si cu 2,5% fata de ultimul trimestru din anul precedent.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea unor informatii suplimentare pentru anul 2014, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de varianta semnal a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014", se precizeaza in comunicatul INS.

Astfel, datele pe serie ajustata sezonier aferente trimestrului al doilea al anului trecut au fost revizuite in scadere, rezultand o contractie a PIB de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, in loc de 0,4%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#motoare crestere economica, #crestere economica 2014 , #crestere economica