Romania, lider in UE in ceea ce priveste cresterea economica in trimestrul trei din 2015

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 21:22
3642 citiri
Romania, lider in UE in ceea ce priveste cresterea economica in trimestrul trei din 2015
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica procentuala din Uniunea Europeana in trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, conform celei de-a doua estimari publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,4%, Romania este lider in UE, urmata de Croatia (1,3%), Malta (1,1%), Letonia (1%), Polonia si Slovacia (ambele cu o crestere de 0,9%), Suedia si Spania (ambele cu un avans de 0,8%). Singurele scaderi s-au inregistrat in Grecia (minus 0,9%), Estonia si Finlanda (ambele cu minus 0,5%) si Danemarca (minus 0,1%).

Dancu: Avem o crestere cu care ne impaunam in statistici, dar nu foloseste la nimic

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% in trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,4%, fata de 0,5% in trimestrul doi din 2015.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o expansiune de 3,6%, a cincea mare crestere din Uniunea Europeana dupa Malta (5,6%), Cehia (4,5%), Suedia (3,9%) si Polonia (3,7%). Singurele scaderi s-au inregistrat in Grecia (minus 1,1%), Finlanda (minus 0,2%).

Cresterea anuala a PIB-ului zonei euro in perioada iulie - septembrie 2015 s-a mentinut la 1,6%, similar cu nivelul inregistrat in trimestrul doi, in timp ce economia UE a inregistrat un avans de 1,9%, acelasi cu cel inregistrat in precedentele trei luni.

Romania, lider in UE la cresterea economica

Datele Eurostat sunt similare cu estimarile publicate de Institutul National Statistica (INS), potrivit carora produsul intern brut al Romaniei a crescut in termeni reali cu 1,4% in trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, in timp ce fata de perioada similara a anului trecut avansul a fost de 3,6% atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit recent estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 3,5%, fata de avansul de 2,8% pe care il preconiza in luna mai, conform previziunilor de toamna publicate de Executivul comunitar.

PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 4,1% in 2016 si 3,6% in 2017, datorita consolidarii consumului pe fondul relaxarii fiscale.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#crestere economica Romania UE, #economie Romania UE , #crestere economica