Romanii ar trebui sa se intrebe cui sa multumeasca pentru potentialul de crestere economica - Interviu cu un om de afaceri american

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 07:32
7328 citiri
Romanii ar trebui sa se intrebe cui sa multumeasca pentru potentialul de crestere economica - Interviu cu un om de afaceri american
Foto: ziaruldeiasi.ro

Aldous Mina este un analist si om de afaceri american care s-a indragostit atat de tare de tara noastra incat vrea sa ramana aici si sa participe la scrierea unei file importante din istorie: dezvoltarea Romaniei moderne.

El a infiintat Consiliul International de Afaceri si a participat la numeroase colaborari intre ambasadele internationale si fost desemnat sa lucreze in Corpul Pacii a Natiunilor Unite, ajungand astfel in Romania.

Ulterior, a decis sa ramana in tara noastra si a ocupat un post de consultant pentru organizatiile multinationale si afaceri locale. De asemenea, a colaborat si cu Camera de Comert din Romania.

Ziare.com a stat de vorba cu Aldous Mina despre economia Romaniei, relatia cu FMI, conflictul din Ucraina si lucrurile pe care le admira la tara noastra.

Mai mult, el ne-a explicat si conceptul Faceconomics, dezvoltat de el, ce scoate in evidenta atuurile utilizarii retelelor sociale in strategiile de accesare a pietelor de catre companii, firme de consultanta, economisti, decidenti de politica externa, institutii etc. Acestea ofera un puternic efect de multiplicare cu resurse minime.

Cum evaluati situatia economica a Romaniei? Care sunt punctele forte? dar cele slabe?

Romania este o economie in tranzitie, asa ca trece prin niste schimbari similare cu cele care se intalnesc in toate pietele emergente din lume. Acestea fiind spuse, cred ca ati simtit cu totii o evolutie graduala, care a avut loc intr-un timp relativ scurt. Desigur ca mai sunt o multime de lucruri de facut.

Insa Romania va deveni o putere economica doar atunci cand minoritatile si cei din categoriile defavorizate vor beneficia pe deplin de progresele din economie. De asemenea, opusul este si el valabil.

Totusi, in ciuda progreselor economice, nu toata lumea simte aceste schimbari si in buzunar. De ce?

Aceasta este o intrebare complexa, care poate avea raspunsuri multiple. Parerea mea este ca fiecare dintre noi are capacitatea de a avansa, din punct de vedere educational, financiar ori profesional. In consecinta, dezvoltarea personala se poate face in foarte multe forme.

Cel mai important lucru este ca potentialul Romaniei a crescut semnificativ, la fel si puterea de cumparare a romanilor, iar acest lucru se datoreaza aptitudinilor si muncii depuse de romani, care au facut economia mai competitiva. Poate ca intrebarea ar trebui sa fie: Cui ar trebui sa multumeasca romanii pentru acest potential de crestere? Raspunsul meu umil ar fi: liderilor, universitatilor, serviciilor sociale, bisericilor si familiilor voastre.

Ati dezvoltat teoria Faceconomics. Ne puteti spune mai multe despre ea? Ce aplicatii poate avea in Romania?

Faceconomics este o teorie conceputa in anul 2006 si dezvoltata intr-un proiect de carte in 2010. Este un exemplu ultim de efect multiplicativ. Consta in diverse demografice ale utilizatorilor angajati in extinderea comunitatii internationale pe mai multe nivele, precum afaceri, cultura, social, politic, intr-o platforma axata pe globalizarea pietelor.

In ziua de azi, oamenii de afaceri, economistii si cei care iau decizii in companiile multinationale includ retelele sociale in analizele macroeconomice, strategiile si planurile lor. Prin aceasta noua platforma, mesajele ajung in pietele emergente, la oamenii din tot mai multe tari.

Si economiile avansate iau tot mai mult in calcul construirea unei capacitati economice prin intermediul retelelor sociale si participa la crearea unor modalitati noi si inovative pentru a ajunge mai usor la clienti.

Cum ati descrie relatia FMI-Romania? Cat de importante sunt acordurile cu aceasta institutie internationala?

In general, FMI este un partener care ajuta o tara in tranzitie sa se devolte si sa devina sustenabila, sa nu mai depinda de ajutor strain. Institutia ofera finantarea, expertiza si abilitatile vitale pentru a sprijini un stat si pentru a-l sustine in mentinerea unui progres si a unei cresteri economice.

De asemenea, institutia si-a crescut vizibilitatea prin utilizarea platformelor de social media pentru a-si include mesajul in initiativele lor.

Datorita expertiei si dorintei de adaptare, FMI a decis sa se alature initiativei noastre de a folosi platforma Faceconomics pentru a educa publicul despre rolul sau in secolul 21 intr-o tara ca Romania.

Conflictul din Ucraina este foarte aproape de Romania. Care estimati ca vor fi efectele, inclusiv pentru tara noastra?

Evenimentele din Ucraina sunt regretabile si conduc la destabilizarea tarii atat din punct de vedere politic, cat si economic. Nu cred ca pot face o evaluare reala fara a cunoaste in profunzime situatia din teren, care se schimba de pe o zi pe alta. Totusi, cred ca ar trebui sa ramanem vigilenti, sa fim pregatiti si sa avem o abordare cat mai productiva si eficienta fata de aceasta situatie.

Evenimentele din Ucraina nu afecteaza oportunitatile de investitii in Romania in mod direct si nu ar trebui vazute ca un posibil factor care sa puna in pericol capacitatea Romaniei de a ramane o piata competitiva.

Ca orice alt stat suveran, trebuie sa ia in calcul toate situatiile posibile, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, si sa se pregateasca pentru a putea fi capabila sa atraga investitii straine directe si sa isi mentina competitivitatea.

2014 este un an dublu electoral in Romania, care sunt pericolele si ce trebuie sa facem in legatura cu eventualele decizii populiste?

Nu sunt calificat sa comentez situatia politica din Romania, insa, ca om de afaceri, care apreciaza potentialul acestei tari, cred ca cei care guverneaza tara se axeaza pe ceea ce cred ei ca vor imbunatati situatia economica, politica, culturala si imaginea pe plan international a Romaniei si ar trebui respectati pentru munca pe care o depun.

Politica tinde sa devina o arena unde convingerile puternice au potentialul de a rupe armonia, de a crea instabilitate si turbulente economice, insa nu e doar cazul Romaniei, ci reprezinta un fenomen mondial. De asemenea, cred ca o unealta importanta este comunicarea, care poate fi folosita pentru a influenta atitudini si prejudecati. O abordare progresiva a situatiilor si o pozitionare matura se pot transforma intr-un mare atu pentru oricine va folosi acest unghi de abordare.

Cum ati ajuns sa lucrati in Romania? Ce va place cel mai mult la tara noastra?

Am inceput sa lucrez in Romania ca voluntar in dezvoltarea institutionala si economica, in cadrul organizatiei Corpul Pacii al Natiunilor Unite, astfel ca am avut ocazia sa apreciez modul in care lucreaza institutiile din Romania mana in mana cu partenerii americani.

Sunt foarte multe lucruri care imi plac la aceasta tara, atat de multe incat nu le pot enumera, de teama ca voi omite ceva. Insa daca trebuie sa aleg ceva, as alege ciorba de burta. (rade)

Poate ca ceea ce pot oferi Romaniei este sa continui sa lucrez aici. Cred ca va indreptati spre un stat modern si mi-ar placea sa experimentez aceasta parte a istoriei tarii voastre. Admir abilitatea de a persevera prin munca multa, curaj si rezistenta de care au dat dovada romanii. Iar acum, incepeti sa culegeti roadele.

Aldous Mina va participa in cadrul evenimentului "Fondul Monetar International in era Faceconomics", care se va desfasura luni, 12 mai, intre orele 14.00 si 16.00, la salon A, Grand Ballroom, din cadrul hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Mai multe detalii despre evenimente pe Analiza situatiei economice a Romaniei, tema de dezbatere la FMI in era Faceconomics

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#analist american crestere economica Romania, #crestere economica Romania, #atuuri Romania, #atuuri economie Romania , #crestere economica