Scotienii au votat impotriva independentei: Ce urmeaza pentru Marea Britanie

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 12:02
4285 citiri
Scotienii au votat impotriva independentei: Ce urmeaza pentru Marea Britanie
Foto: aitonline.tv

Primele rezultate oficiale arata ca scotientii au votat, joi, impotriva independentei, iar acest lucru inseamna ca Marea Britanie va reusi sa continue recuperarea economica inregistrata in ultima vreme.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca nu vor exista schimbari importante in cadrul Regatului Unit pe termen lung.

Cifrele oficiale partiale anuntate vineri dimineata, dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, arata ca 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei. Era nevoie de 1.852.828 de voturi pentru ca unionistii sa iasa victoriosi.

Asadar, potrivit acestor date partiale, 55,42% dintre scotieni au votat impotriva independentei, iar 44,58 la suta pentru.

Scotia nu vrea independenta - rezultate oficiale partiale

Din punct de vedere economic, rezultatul inseamna ca Marea Britanie isi va mentine un oarecare status quo, arata Financial Times. Mai mult, au fost spulberate scenariile de care investitorii se temeau cel mai mult, si anume: deprecierea masiva a lirei, iesiri de capital din Scotia si o perioada de incertitudine care ar fi subminat recuperarea economica.

Analistii considera ca votul impotriva independentei va debloca unele investitii in Scotia, care au fost suspendate din cauza referendumului, insa avand in vedere ca regiunea aduce doar 8% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai probabil acestea nu vor contribui semnificativ la cresterea economica a tarii.

De asemenea, rezultatul referendumului scade posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana, mai sustine FT.

Scotia independenta - cat ar afecta economic Romania si UE

Insa faptul ca scotienii au votat impotriva independentei nu inseamna ca lucrurile vor ramane la fel ca pana acum.

Toate cele trei partide politice care fac parte din coalitia de guvernare au promis ca vor urgenta discutiile legate de extinderea unor atributii pentru poporul scotian. Unele dintre ele se leaga de taxe si cheltuieli, astfel ca liderii de la Edinburgh vor avea un control mai mare asupra finantelor regiunii.

Cu toate acestea, analistii nu considera ca pericolul unui razboi politic intre Londra si Scotia a trecut, astfel ca aceasta instabilitate atarna, inca, deasupra capului lui David Cameron.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#vot independenta Scotia efecte, #Scotia economie marea britanie , #crestere economica