Somajul global, la cote alarmante - Presa internationala

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 11:54
1717 citiri
Somajul global, la cote alarmante - Presa internationala

Nivelul global al somajului a atins cote alarmante in ciuda faptului ca economia globala a inregistrat cresteri in ultimul an iar prognozele FMI indica posibilitatea de cresteri economice si anul acesta.

Conform datelor facute publice de catre Natiunile Unite, somajul este in crestere printre tineri, atingand cote alarmante. Astfel, peste 1.5 miliarde de oameni - jumatate din forta de munca globala - este vulnerabila in fata somajului, detinand locuri de munca lipsite de siguranta.

In ciuda cresterii economice robuste din 2010, refacerea economica nu a afectat, la limita, nicicum problema somajului aparuta ca urmare a celei mai dure recesiuni din economia globala, de dupa cel de-al doilea razboi mondial, noteaza The Guardian.

Cifrele oficiale ale somajului s-au situat in jurul cifrei de 205 milioane in 2010 insa, mai mult ca sigur, considera oficialii ONU, acestea sunt subestimate de vreme ce multi dintre aceia care ar cauta un loc de munca au renuntat la a mai cauta, iar milioane e oameni lucreaza cu jumatate de norma, cautand totusi un loc de munca cu norma intreaga.

La doar 6.2 procente, rata somajului globala nu este atat de alarmanta insa datele globale indica unele trenduri ingrijoratoare. Desi economiile dezvoltate din occident reprezinta doar 15 procente din capacitatea totala de lucru a planetei, in acesta zona s-a inregistrat o crestere de 55 de procente la somaj, intre 2007 si 2010.

Similar, sunt ingrijoratoare estimarile cu privire la somajul din randul tinerilor - persoane cu varsta intre 15 si 24 de ani - care cauta in mod activ un loc de munca. Anul trecut a existat o usoara reducere a somajului in randul tinerilor, de la 79.6 milioane la 77.7 milioane insa rata somajului pentru tineri se pastreaza in continuare la 12.6 procente.

In unele tari, prognozele sunt chiar mai rele. Somajul in randul tinerilor din Spania este la nivelul de 40 de procente, in vreme ce oamenii tineri din sud-estul Asiei si Pacificului au mari sanse sa fie someri in momentul in care devin adulti.

Una dintre cauzele revoltelor din Tunisia a fost cresterea numarului tinerilor fara un loc de munca: pe ansamblu, Africa are o rata alarmanta de 23.6 procente de tineri fara un loc de munca.

Prognozele economice ale FMI, in crestere

Pachetul de stimulare fiscala implementat in SUA in ultimul an dar si decizia din toamna a Rezervei Federale de a relansa masurile de relaxare monetara, prin introducerea de lichiditati in sistem (quantitative easing) au imbunatatit simtitor perspectivele de crestere economica pentru Statele Unite, considera reprezentantii FMI.

Revazandu-si prognozele si asteptandu-se la o crestere de 3 procente pentru 2011, FMI incurajeaza actuala politica fiscala americana, informeaza Financial Times.

Totusi, pe de alta parte, considera analistii, pachetul ca atare indica posibilitatea unei crize pe termen lung in finantele publice americane. FMI a modificat pozitiv prognozele pentru economia globala in 2011, atat pentru economiile avansate cat si pentru economiile emergente considerand, printre altele, ca zona euro nu va sucomba sub presiunea datoriilor suverane.

Aceasta revenire economica rapida, care aduce ratele de crestere economica la nivelurile anterioare crizei in toti anii dintre 2010 si 2012, va mentine probabil preturile marfurilor la un nivel ridicat si va determina inflatie in economiile emergente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#criza economica, #estimari FMI, #crestere economica, #somaj cote alarmante, #tineri someri , #crestere economica