Strainii ne vad iesiti din criza in 2011

Marti, 10 August 2010, ora 13:27
3745 citiri
Strainii ne vad iesiti din criza in 2011
Foto: Arhiva

Angajamentele guvernului au convins institutiile internationale ca Romania este pe drumul cel bun, chiar daca economia va scadea si in acest an. Economistii sunt de acord ca tara noastra isi va atinge tinta de deficit pe 2010 si va avea crestere economica in 2011, iar Fitch tocmai a anuntat ca mentine ratingul Romaniei la BB+, cu perspectiva stabila.

Situatia Romaniei este in continuare riscanta, iar eurizarea puternica face ca performantele economice si financiare sa fie relativ sensibile in fata miscarilor de piata valutara. Totusi, analistii agentiei de rating Fitch considera ca tara noastra se afla mai degraba in categoria BBB, insa perspectivele sunt trase in jos de deficitul bugetar.

In raportul de rating realizat de Fitch pentru Romania se precizeaza foarte clar ca Romania are fundamente puternice de credit pentru categoria BB, chiar daca nu se compara cu alti membri UE, si respecta destul de mult cerintele pentru categoria BBB datorita masurilor luate pentru mediul de afaceri, standardelor de guvernare si a calitatii de membra UE. Drept urmare, Fitch spune ca se asteapta ca bancile mama sa isi pastreze sprijinul pentru subsidiarele din tara noastra.

Desi am avut si noi o economie supraincalzita de credite, Fitch considera ca dezechilibrele nu sunt la fel de mari ca cele din unele tari vecine, iar rata de schimb flexibila ar trebui sa faca ajustarile economice mai putin dureroase.

Potrivit agentiei de rating, Romania ar sta bine la capitolul datorie publica, nivelul de 23,7% din PIB la sfarsitul anului 2009 fiind considerat mic in categoria de rating in care ne aflam. Astfel, balanta de plati ramane relativ sanatoasa, iar rezervele Bancii Nationale sunt mari in comparatie cu alti colegi din categoriile BB si BBB. Raportul precizeaza, insa, ca datoria s-a inrautatit in ultimele 18 luni dupa ce Romania a fost nevoita sa recurga la finantare pe termen scurt.

Romania sta prost, insa, la capitolul fiscal, Fitch considerand ca gestionarea acestuia este deficitara. Raportul de rating atrage atentia ca tara noastra are un control slab asupra cheltuielilor si o absorbtie mica a fondurilor.

Un alt punct slab al tarii noastre este inflatia ridicata si persistenta, Fitch notand ca aceasta a ramas mai mare decat in alte tari din regiune in ciuda contractiei economice.

Fitch: Tinta de deficit de 3% va fi atinsa cu o intarziere de un an

Raportul Fitch precizeaza ca a oferit o perspectiva stabila Romaniei in februarie 2010, dupa formarea noului Guvern si reluarea platilor FMI in acordul despre care analistii agentiei cred ca va ajuta tara sa evite o noua criza si sa isi relanseze economia. De asemenea, majorarea TVA de la 19% la 24% a redus temerile potrivit carora politicienii romani nu ar avea curaj sa puna in practica politici nepopulare.

Fitch noteaza si ca Banca Nationala poate interveni pentru a reduce voltilitatea excesiva a cursului de schimb ce ar urma sa apara in urma unui soc de pe piata sau ca urmare a deteriorarii mediului financiar international.

In perioada urmatoare, se asteapta ca Romania sa ajunga in 2012 la un deficit de 3% din PIB ca urmare a procedurii UE. Fitch mentioneaza ca vede acest lucru fezabil, mai ales datorita presiunii venite din exterior, dar exista un risc major de derapaje din cauza cresterii mici a economiei si a modului in care ne punem in practica politicile. In aceste conditii, agentia de rating preconizeaza un deficit de 3% abia in 2013.

De asemenea, Fitch prevede un deficit de 5% pentru anul 2011, dar Guvernul trebuia sa ia mai multe masuri pentru a-l atinge.

In ceea ce priveste contractia economica, Fitch si-a redus prognoza de la 1% la -2%, precizand ca scaderea salariilor si cresterea taxelor vor avea un impact negativ major asupra consumului. Relansarea economica ar putea intarzia si din cauza conditiilor economice ale principalilor parteneri comerciali, a sentimentului investitorilor si a disponibilitatii de credite. Totusi, economia va creste in 2011 ca urmare a relansarii economice externe.

Pesimistii vad o contractie de 3% in 2010

Tot o contractie de aproximativ 2% vede si FMI. La sfarsitul ultimei vizite facute de delegatia Fondului la Bucuresti, Jeffrey Franks a afirmat ca pentru 2010 a prognozat o scadere de 1,9%, chiar daca in al doilea trimestru a existat o crestere economica. Aceasta idee a fost sustinuta si de seful delegatiei CE in Romania, Laurent Moulin.

"Sunt indicii ca a existat o crestere economica pozitiva in trimestrul al 2-lea, dar care va deveni negativa in al 3-lea. Slabiciunile sistemelor persista, incertitudinile, precum si inundaiile pot avea efecte negative asupra economiei. Asa ca am revizuit in jos prognoza la -1,9%", a spus Moulin.

Oficialul FMI a aratat, insa, ca desi eforturile Guvernului roman sunt foarte mari, exista inca probleme care trebuie rezolvate urgent. Printre acestea, Franks a enumerat sistemul de pensii, sistemul bugetar, evaziunea fiscala, dar mai ales problemele de absorbtie a fondurilor europene.

Totusi, Franks si-a exprimat increderea ca autoritatile romane le vor rezolva, iar in 2011 se asteapta o crestere economica de 1,5% sau chiar 2%. Mai mult, pentru 2012 cresterea economica va fi si mai mare.

Mai pesimisti sunt cei de la BERD si bancile locale, care cred ca economia Romaniei se va contracta cu 3% in acest an.

"A fost o revizuire negativa a cresterii PIB pentru 2010 la minus trei la suta, o diminuare semnificativa fata de estimarea noastra precedenta, care era de zero. Pentru anul 2011, suntem de parere ca economia Romaniei va avea o crestere nula", a spus economistul principal pentru Europa de Sud-Est al BERD, Peter Sanfey.

Motivele pentru care BERD a redus atat de drastic perspectiva de crestere a Romaniei sunt, in primul rand, cifrele privind mersul economiei romanesti in primul trimestru al anului 2010, cresterea TVA si reducerile salariale din sectorul public. BERD considera ca aceste masuri sunt corecte si necesare din punct de vedere al controlului deficitului fiscal, pentru ca Romania sa se mentina in cadrul intelegerilor cu FMI, ceea ce este important pentru tara, dar, pe termen scurt, vor duce la restrangerea cererii interne si la scaderea cresterii economice.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Romania rating, #Romania Fitch, #Romania contractie economie, #Romania crestere economica, #Romania prognoza FMI BERD , #crestere economica