Tara care a spus "NU" Uniunii Europene si o duce foarte bine

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:12
6804 citiri
Tara care a spus "NU" Uniunii Europene si o duce foarte bine
Foto: Arhiva

Exista o tara europeana care a spus "nu" Uniunii Europene si ai carei locuitori o duc foarte bine.

De doua ori, norvegienii s-au prezentat la referendum si au optat sa ramana in afara blocului economic european: in 1972 si in 1994.

Cu toate acestea, in Norvegia nu este criza, locuitorii ei sunt printre cei mai fericiti oameni de pe planeta si au al doilea venit pe cap de locuitor din lume.

In Norvegia, Danemarca si Finlanda, traiesc cei mai fericiti oameni - au stabilit, recent, cercetatorii din cadrul institutului Legatum. Au ajuns la aceasta concluzie coreland o serie de factori care influenteaza existenta unui individ: de la bani, la libertatea de expresie, la siguranta si accesul la educatie si ingrijiri medicale.

The Telegraph scrie chiar ca Norvegia ar putea fi un model pentru euroscepticii britanici. Recent, intr-un editorial publicat in The Telegraph, premierul David Cameron a evocat posibilitatea ca britanicii sa decida, prin referendum, daca mai vor sau nu in Uniunea Europeana. Fireste, Norvegia a fost data drept exemplu.

Exista cooperare cu UE

Eu-Norway precizeaza ca Norvegia coopereaza indeaproape cu UE in majoritatea domeniilor, dezvoltarea Uniunii prezentand o importanta deosebita pentru Norvegia.

Cea mai importanta legatura a Norvegiei cu Uniunea Europeana o constituie Acordul privind Spatiul Economic European (Acordul SEE), care a intrat in vigoare in 1994. Acordul permite Norvegiei si celorlalte tari SEE sa participle la piata interna UE.

Aceasta presupune faptul ca, in zonele incluse in Acordul SEE, cetatenii si firmele norvegiene beneficiaza de acelasi tratament ca si cele din statele membre UE, pe intreg teritoriul inclus in Acord.

In calitate de parte a Acordului SEE, Norvegia se implica in elaborarea legislatiei comunitare in domeniile vizate de piata interna si se supune, totodata, acesteia. Norvegia participa, de asemenea, la programele de cooperare UE in numeroase domenii precum domeniul culturii, cercetarii, politicilor regionale si educatie.

De ce e bogata Norvegia?

Norvegia este o monarhie constitutionala, care se afla in nordul Europei si are 4,9 milioane de locuitori. Bogata in zacaminte naturale, aceasta tara are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume. Norvegia nu are datorii externe.

Tara controleaza un fond suveran de investitii care depaseste 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca centrala a statului, ocupa locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depasita la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controleaza un fond in valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute.

In anul 1969, norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, in Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta. De atunci, tara a inceput sa creasca economic.

In 2011, 28 la suta din veniturile statului erau generate din industria petroliera, Norvegia fiind al cincilea exportator de petrol din lume si al treilea de gaz. Norvegia are resurse de titei de 7,5 miliarde de barili (aproximativ 1 la suta din totalul mondial).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Norvegia Uniunea Europeana, #Norvegia bogata referendum UE, #Norvegia bogatii naturale , #crestere economica