UE are doua verigi slabe: Probleme cu reformele structurale si cresterea economica

Joi, 26 Iunie 2014, ora 19:31
4296 citiri
UE are doua verigi slabe: Probleme cu reformele structurale si cresterea economica
Foto: econc10.bu.edu

Franta si Italia au fost aratate cu degetul de catre Jim McCormick, un analist al grupului bancar britanic Barclays, care considera ca aceste tari au cea mai mare nevoie de reforme structurale.

"Cred ca Europa are doua verigi slabe", a mentionat acesta, potrivit CNBC.

"In Franta si Italia trebuie impuse reforme structurale importante", a punctat analistul.

Jim McCormick a amintit ca pietele financiare nu au reusit sa preseze conducerea acestor doua tari sa faca schimbarile necesare pentru ca sa ajunga la o prosperitate economica.

"Franta si Italia nu se compara cu Grecia, Portugalia si Spania - insa problema reformelor structurale este una uriasa tocmai pentru ca vorbim de doua dintre cele mai mari economii din zona euro", a reliefat analistul.

Produsul intern brut al Hexagonului, de 2,06 trilioane de euro in 2013, reprezinta o cincime din intreaga economie a zonei euro, in timp ce Italia a avut un PIB de 1,56 trilioane de euro, ceea ce inseamna 16% din cel al uniunii monetare.

Totusi, exista si o veste buna. Guvernul de la Roma a vazut cum dobanzile pentru obligatiunile la 10 ani au scazut de la 7% din 2011 la aproape 2,7% in prezent, aflandu-se foarte aproape de nivelul celor germane (1,3%), considerate un activ sigur de catre investitori.

Similar, guvernantii de la Paris s-au bucurat cand indicativul a coborat de la 3,5% la 1,6%.

Cresterea economica

Totusi, McCormick este pesimist: "Daca ne uitam pe termen lung, exista inca multe intrebari legate de sustenabilitatea datoriei. Iar daca analizam situatia pe termen scurt, atunci vom fi dezamagiti de cresterea economica", a opinat acesta.

In primele trei luni din 2014, PIB-ul zonei euro a crescut cu doar 0,2%, in timp ce in trimestrul anterior, avansul a fost de 0,9%.

Franta si Italia au contribuit la acest rezultat dezamagitor.

In perioada analizata, tara condusa de Francois Hollande a stagnat. Italia sta un pic mai rau, cu o contractie de -0,1% fata de ultimul trimestru din 2013 si de -0,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea economica s-a dublat in Germania. Franta nu are vesti bune

Insa Germania si Marea Britanie au avansat cu 0,8%, potrivit Eurostat.

Diferenta dintre cele doua tari

Nicholas Spiro de la firma de cercetare Spiro Sovereign Strategy a spus ca exista o diferenta majora intre Italia si Franta: investitorii nu s-au indoit niciodata de cea de-a doua, pe care au creditat-o intotdeauna, chiar si in vremuri de criza.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre Italia, dovada fiind cresterea de pana la 7% a dobanzilor la obligatiuni guvernamentale. Totusi, nici macar acest semnal negativ nu a determinat guvernul de la Roma sa impuna reforme semnificative.

Mai mult, premierul italian, Matteo Renzi, a declarat recent ca UE este "o matusa batrana si plictisitoare" si le-a cerut colegilor sai de pe batranul continent sa adopte impreuna politici concentrare pe crestere.

Premierul Italiei: UE este o matusa batrana si plictisitoare

Pe de alta parte, Francois Hollande a promis anul trecut ca economia va fi relansata, insa nu a precizat ce masuri are de gand sa ia.

Hollande: Relansarea economica exista

"Eu lupt, nu pot inventa alte masuri, nu exista magie, ci vointa, strategie, coerenta. Francezii trebuie sa renunte la pesimism, care depaseste nivelul tarilor aflate in razboi. Cresterea economica exista; productia industriala este pe cale sa fie relansata", a spus Hollande intr-un interviu acordat de la Palatul Elysee.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#probeme economie Franta, #probleme economie Italia, #UE verigi slabe , #crestere economica
Comentarii