Viteze diferite de revenire economica la nivel global

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 07:06
1918 citiri
Viteze diferite de revenire economica la nivel global

Cea mai mare economie din lume a crescut in al treilea trimestru cu 3,5% - cea mai mare crestere din ultimii patru ani, dar dupa o cadere continua in ultimul an. Propulsia e data de pachetul de stimulente pentru cresterea cheltuielilor de consum si a construirii de locuinte, dar optimismul ramane moderat.

Deciziile politice se concentreaza acum asupra ecuatiei deficit bugetar - mentinerea stimulentelor in anul 2010. Recordul de 1,4 trilioane dolari deficit ridica dificultati majore cu privire la mentinerea fortei vantului in pupa, afirma Bloomberg.

Economistii estimeaza insa o rata a somajului ce va depasi 10% la inceputul lui 2010 si o rata a inflatiei intre 1 - 1,5% in 2010. Tot ei prognozeaza si ca economia va creste intr-un ritm anual de 2,4% din octombrie pana in decembrie 2009.

Revenirea pare a fi fragila si cresterea PIB se va mentine la 2,4% in 2010, respectiv 2,8% in 2011. Investitorii vor resimti ritmul lent de revenire, cu atat mai mult cu cat media cresterii PIB in ultimele sase decenii a fost de 3,4% anual.

Viteze diferite de revenire economica la nivel global

Prognozele pentru anul in curs arata o scadere a economiei globale intre -1,3%si -1,8%. In 2010, FMI estimeaza o crestere economica de +0,6% in tarile dezvoltate si de 2,9% la nivel global. Principala preocupare ramane restabilirea viabilitatii sistemului financiar, in paralel cu pregatirea terenului pentru retragerea treptata a sprijinului masiv acordat de autoritatile guvernamentale.

Daca criza economica ne-a relevat in 2009 o sincronizare ridicata a ciclurilor de afaceri in economiile dezvoltate si cele emergente, in ceea ce priveste revenirea economica apare tot mai evidenta o decuplare a ciclurilor de afaceri in cele doua grupe de tari.

Japonia, alaturi de alte economii asiatice, se indreapta spre o revenire economica generata de masurile fiscale adoptate de guvern. In UE se asteapta ca redresarea activitatii economice sa fie mai dificila decat in SUA si Japonia. Dupa o contractie economica in UE de 4,8% in trim II, Franta si Germania asteapta in trim III o continuare a redresarii economice.

In cazul UE, cele mai ingrijoratoare semnale sunt date tot de catre nivelul deficitelor bugetare si de catre piata muncii, similare celor din SUA. Cresterea asteptata a somajului va pune presiune pe consum si asupra productiei industriale, generand o reactie in lant la nivelul circuitului economic: consumatori - piete-companii-banci, cu potentiale implicatii negative asupra stabilitatii politice.

Institutiile UE sunt mai fragile decat cele americane, in fata tensiunilor sociale, si din cauza resentimentelor nationale, a perceptiei de supra-national si de birocratizare. Estimarile pentru PIB-ul comunitar sunt de -4% in 2009.

Economiile emergente sunt tot pe o panta ascendenta, in special China si India si restul tarilor ASEAN. In Rusia, dupa un declin estimat la 8,5% pentru anul 2009, cresterea scontata pentru 2010 este de +1,6% si 4,3% pentru 2011. Evolutiile pozitive nu vor fi insa de durata fara o redresare semnificativa a economiilor dezvoltate.

Europa Centrala si de Est a fost afectata mult mai sever. Scaderile economice sunt dramatice in statele baltice, de peste 15%. In Romania, contractia economica este estimata la 8-8,5% in 2009 de catre FMI. Revenirea va fi in aceasta regiune mai lenta si va avea loc la un interval de circa 6-9 luni ulterior redresarii statelor din vest.

Andreea Vass Paul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#crestere economica SUA, #economie state emergente, #economie SUA , #crestere economica