Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Voinea: Crestere economica de 3,5 - 4% in 2012, doar prin cresterea consumului

Luni, 01 August 2011, ora 21:30
1440 citiri
Voinea: Crestere economica de 3,5 - 4% in 2012, doar prin cresterea consumului

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca o crestere economica de 3,5-4% in 2012, conform previziunilor Fondului Monetar International, nu poate fi realizata decat prin cresterea consumului.

"Cresterea economica de 1,5% estimata pentru 2011 vine dupa o scadere de 1,2% in 2010, ceea ce inseamna ca vom fi in situatia de la sfarsitul anului 2009, iar orice crestere considerabila in 2012, de 3,5-4%, nu poate veni decat din consum. O astfel de crestere economica se poate realiza doar prin cresterea consumului, iar o crestere a consumului se poate efectua doar prin masuri electorale", a declarat, luni, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

Pe de alta parte, Voinea se intreaba care a fost reforma in Romania, daca aceasta a constat doar in cresterea TVA si in taierea salariilor bugetarilor.

"In cazul cresterii salariilor bugetarilor ne punem o intrebare elementara: care a fost reforma in Romania? Daca toata reforma a constat in cresterea TVA si taierea salariilor ce ne mai ramane dupa aducerea salariilor la nivelul anterior? Practic, ne-am jucat de fapt cu inflatia, respectiv am mancat inflatia din salariile reale si am castigat timp in care s-au folosit banii de la FMI. Ne-am imprumutat si ni s-a triplat datoria publica in acest interval.

Chiar daca vor reveni salariile bugetarilor la nivelul dinaintea taierilor din 2010, una era sa ai 10 milioane de lei vechi in 2010 si alta este sa ai 10 milioane de lei vechi in 2012. Sunt aceeasi bani, dar intre timp inflatia a fost de 15% adunata pe doi ani", a precizat Voinea.

Analistul economic considera ca reformele structurale in domeniile cheie din Romania nu s-au realizat iar tot ceea ce s-a facut au fost reforme de natura monetara.

"Eu cred ca trebuiau abordate reforme structurale in agricultura, energie si sanatate, reforme care nu s-au realizat in Romania. Au fost doar unele de natura monetara sau bugetara, inclusiv reforma intreprinderilor de stat", a mai explicat directorul executiv al GEA.

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a aratat, luni, ca Romania va inregistra o crestere economica de 1,5% in 2011 si de 3,5%-4% in 2012.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#crestere economica, #crestere economica consum, #Liviu Voinea , #crestere economica