Bank of Cyprus Romania, inchisa temporar si va fi vanduta. Ce se intampla cu clientii

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 14:05
4975 citiri
Bank of Cyprus Romania, inchisa temporar si va fi vanduta. Ce se intampla cu clientii
Foto: Reuters

Bank of Cyprus suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, incepand de la 1 aprilie, in urma deciziei Bancii Centrale a Republicii Cipru, in vederea identificarii unei solutii de vanzare a acesteia, pe fondul procesului de restructurare prin care trece banca-mama.

In urma vanzarii, clientii vor fi transferati la institutia cumparatoare in conditiile existente, conform analistilor.

"In conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare si reorganizare).

BoC functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si al agentiilor acesteia. Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC), in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis suspendarea operatiunilor din Romania ale BoC pentru o perioada de o saptamana, incepand de astazi, 1 aprilie 2013, in conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru, in vederea identificarii unei solutii de vanzare a acesteia. BNR a fost notificata in acest sens", se arata intr-un comunicat al bancii.

Pana la redeschiderea sucursalei si a agentiilor acesteia din Romania, clientii pot folosi retelele de ATM, se mai precizeaza in comunicat.

Clientii Bank of Cyprus pot retrage bani de la bancomate in limita a 4.000 de lei pe zi, conform regulamentului bancii.

Clientii, transferati la cumparator in aceleasi conditii

"Clientii, si cei care au credite si cei care au depozite, sunt tranferati la banca cumparatoare. Absolut tot portofoliul de active si pasive al bancii este trecut la cumparator.

In momentul in care o banca preia, ea se asteapta sa preia portofoliul asa cum este. Cand negociaza cumpararea trebuie sa se pregateasca sa pastreze aceleasi conditii pentru clienti.

Intr-o prima faza, contractul nu poate fi modificat. Ulterior, ca orice contract, el poate fi renegociat prin acordul partilor. Nu poate fi impus cu forta, unilateral, un contract cu alte conditii", a spus analistul Aurelian Dochia, fost membru al CA al BRD, pentru Ziare.com.

Impact redus la nivelul sistemului bancar, daca nu apar dificultati in procesul de vanzare

Potrivit analistului, la nivelul sistemului bancar, impactul nu va fi insemnat, insa, in cazul in care negocierile intampina dificultati, poate fi afectata atitudinea clientilor.

"La nivelul sistemului bancar, avand in vedere ponderea destul de redusa pe care o are in Romania, nu ar trebui sa fie niciun fel de impact, mai ales daca procesul se desfasoara repede si bine.

Daca apar dificultati in procesul de vanzare, ar putea sa afecteze sistemul, toata lumea are o sensibilitate in momentul de fata in legatura cu bancile", a afirmat Aurelian Dochia.

"Este un caz izolat (...) Putem spune ca in Romania sistemul bancar este altceva decat cel Cipru. In ultima perioada, Banca Nationala si noi, Asociatia Romana a Bancilor, am sustinut ca sistemul bancar romanesc este solid, un sistem care poate face fata diverselor atacuri care ar putea aparea, prin atac intelegand si o situatie cum s-a intamplat cu cea din Cipru.

Deponentii in sistemul bancar romanesc, la bancile comerciale din Romania, si in special deponentii in bancile care sunt membre ale Fondului de Garantare, nu trebuie sa isi faca probleme", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiatiei Romane a Bancilor, pentru Realitatea TV.

Bank of Cyprus Romania detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar autohton. Deoarece este o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, depozitele constituite la Bank of Cyprus Romania cu valori mai mici de 100.000 de euro sunt garantate prin schema de garantare din Cipru.

Clientii Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, cu plasamente peste pragul de 100.000 de euro urmeaza sa suporte pierderi financiare importante, ca urmare a conditiilor acceptate de statul cipriot in schimbul imprumutului de 10 miliarde de euro acordat de partenerii sai externi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Bank Cyprus inchisa Romania, #sucursala banca Cipru Romania, #operatiuni banci cipriote Romania , #Criza banci Cipru